Erilaiset kahvityypit - katso lista erikoiskahveista

Published on 27 January 2022

Kahvilaan astellessa pitkä lista erilaisista kahvityypeistä voi joskus hämmentää tai saada kävijän tilaamaan sitä samaa kuin aina ennenkin. Tämä lista on koostettu antamaan yleiskuvaa erilaisista kahveista, jotta kynnys tilata jotain uutta on pienempi kun seuraavan kerran astelet kahvilaan.

Alla olevaan listaan kahvit on jaettu sekä mustiin kahveihin että maitopohjaisiin kahveihin. Lista on kattava, mutta ei sisällä kaikkia maailmalta löytyviä erikoisuuksia. Pärjäät tällä kokoelmalla kuitenkin erinomaisesti käytännössä missä vain.

Mustat kahvit

Musta kahvi on veden ja kahvin yhdistelmä ilman maitoa. Se kannattaa tarjoilla ilman lisättyjä makuaineita, kuten hunajaa, kermaa tai maitoa. Näiden tuotteiden lisääminen muuttaa kahvin aromia ja väriä, jolloin se muuttuu vaaleamman ruskeaksi tai valkoiseksi.

On olemassa erilaisia kahvikoneita ja -laitteita, joilla saadaan aikaiseksi erilaisia mustia kahveja. Kahvityypin lisäksi tarjoilutapoja on useita. Tarjoilutavalla on vaikutusta siihen miltä kahvi maistuu. Alle on koostettu kattava lista erilaisista mustista kahveista.

Espresso

Espresso on kuuluisa kahvityyppi Italiasta. Se valmistetaan pakottamalla korkeapainehöyry jauhettujen kahvipapujen läpi. Lopputuote on paksua ja vagvaa kahvia, jonka päällä on kermainen kahvipavuista peräisin oleva vaahto eli crema. Vahvuutensa ja suuren kofeiinipitoisuutensa vuoksi se on usein muiden kahvijuomien, kuten Americanon, pohjana.

Espresso on yksi suosituimmista italialaisista kahveista, joka toimii pohjana useimmille muille kahvityypeille.

Americano

Caffè Americano on italialainen termi amerikkalaiselle kahville. Uskotaan, että nimi tulee Italiassa 2. maailmansodan aikana olleilta yhdysvaltalaissotilailta, jotka eivät olleet tottuneet italialaistyyppiseen vahvaan espressoon vaan halusivat laimentaa sitä vedellä.

Americanon pohjana on espresso. Sen päälle kaadetaan kuumaa vettä espresson heikentämiseksi, jolloin pienestä espressosta tulee suuri kupillinen kahvia. Tyypilliset laimennussuhteet ovat 1:2 tai 1:3, eli vettä lisätään joko 2 tai 3 kertaa sama määrä kuin kuppiin laitetaan espressoa.

Doppio eli tuplaespresso

Doppio eli englanniksi "double" on kaksinkertainen espresso. Se kulkee portafiltterin läpi kaksinkertaisella suulakkeella eli kahvia tulee kuppiin 2 janana. Nykyään doppiota pidetään usein espresson vakioannoksena.

Ristretto

Ristretto on espresso, joka valmistetaan tavallisen espresson tapaan, mutta puolet pienemmällä vesimäärällä. Lopputuote on näin ollen väkevämpi espresso, jonka maku on siten vahvempi.

Pitkä musta

Long blackissa on voimakkaampi maku kuin Americanossa. Se valmistetaan kaatamalla kaksi annosta ristrettoa tai espressoa pienemmän vesimäärän päälle, jolloin maku voimistuu.

Tippakahvi

Kuten nimestä voi päätellä, tiputuskahvissa kiehuvaa vettä tiputetaan jauhetun kahvin päälle. Vesi kulkeutuu suodattimen läpi kattilaan. Prosessi on hitaampi kuin tavallisen espresson valmistaminen eikä juomasta tule yhtä voimakasta.

Pikakahvi

Vaikka kahvin ystävät eivät usein laskekaan pikakahvia oikeaksi kahviksi, on kyseessä kuitenkin yleinen kahvityyppi. Pikakahvi eli instant coffee on käytännössä aina valmiiksi pakattu pussukka kahvijauhoa, joka sekoitetaan kuumaan tai kiehuvaan veteen, jota sekoitetaan kunnes saadaan koostumukseksi tasapaksu juoma.

Maitopohjaiset kahvit

Maitopohjaiset kahvijuomat tekevät kahvista monelle helpommin lähestyttävää, sillä mustana juotu kahvi on monelle maultaan liian vahvaa. Maitopohjaiset kahvit tai erikoiskahvit tuovat mukavaa vaihtelua myös heille, jotka yleensä nauttivat kahvinsa mustana.

Alla lista suosituista maitopohjaisista kahveista.

Cappuccino

Tämä espressopohjainen juoma muistuttaa lattea, mutta vaahto on paksumpi. Yleensä cappuccinossa on 1/3 espressoa, 1/3 höyrytettyä maitoa ja 1/3 maitovaahtoa. Se tarjoillaan usein pienehkössä kupissa (joka on pienempi kuin latte-kuppi).

Flat White

Flat white on vähän kuin latte, sillä juoma koostuu espressosta ja höyrytetystä maidosta, mutta espresson suhde maitoon on suurempi kuin lattessa. Flat white -juoman juuret ovat Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Caffé latte

Tämä klassinen juoma koostuu yleensä 1/3 espressosta ja 2/3 höyrytetystä maidosta, ja sen päälle tulee ohut kerros vaahtoa. Lattea voi tuunata esimerkiksi kokeilemalla maustettuja siirappeja, kuten vaniljaa, tai tehdä maidottoman version käyttämällä kauramaitoa.

Macchiato

Macchiato on annos espressoa, jossa on vain ripaus höyrytettyä maitoa tai vaahtoa. Italialaisittain macchiato tarkoittaa "värjätty" tai "täplikäs", joten caffè macchiato tarkoittaa kahvia, joka on värjätty maidolla.

Latte macchiato

Latte macchiato pohjautuu nimensä mukaisesti macchiatoon. Yksi ero on valmistustapa - latte macchiatossa espresso kaadetaan maidon päälle kun macchiatossa maitoa kaadetaan espressoon.

Toinen eroavaisuus liittyy suhteisiin, sillä latte macchiatossa on enemmän maitoa kuin macchiatossa. Latte macchiato tarjoillaan usein läpinäkyvästä lasista, jotta sen eri kerrokset voi nähdä.

Mocha ja mochaccino

Mochaccino on periaatteessa kuin latte, mutta erona on se, että mochaccinossa käytetään makusiirappia tuomaan makua. Ainesosat ovat normaalisti (tupla)espresso, makusiirappi, vaahdotettu maito sekä mahdollisesti kermavaahto.

Piccolo latte

Piccolo latte eli pieni latte valmistetaan kaatamalla lämmintä maitoa ristretto-shotin päälle. Kahvilat tarjoilevat sitä yleensä 100 ml:n latte-lasissa, joten kyseessä on tilavuudeltaan pieni kahvi.

Tästä kahvista on olemassa muitakin nimiä, kuten Cataldo (espanja) ja Mezzo-Mezzo (australia).

Koska kahden tai kolmen täysikokoisen maitokahvin juominen päivässä voi olla turhan paljon monelle, muutaman pienemmän kofeiinipitoisen maitokahvin juominen voi olla täydellinen korvike.

Cortado

Cortado on Espanjasta peräisin oleva kahvijuoma. Se on puoliksi espressoa ja puoliksi höyrytettyä maitoa. Toisin kuin monet italialaiset kahvijuomat, se sisältää vain vähän tai ei lainkaan vaahtoa ollen siis koostumukseltaan tasapaksu.

Vaikka cortadossa on tyypillisesti 1:1 suhde espressoa ja maitoa, jossain paikoissa käytetään suhdetta 1:2. Eli jos olet tarkka cortadosi suhteen, kysy baristalta hänen käyttämäänsä suhdetta. Cortado on erittäin suosittu juoma Etelä-Amerikassa, Portugalissa ja Espanjassa.

Café au Lait

Tämä hienolta kuulostava ranskalainen juoma on itse asiassa hyvin yksinkertainen: Café au laitissa on yhtä paljon kahvia ja höyrytettyä tai kuumennettua maitoa.

Breve

Breve koostuu espressosta ja höyrytetystä half-and-halfista (puolet maitoa, puolet kermaa) sekä mahdollisesti pienestä kerroksesta vaahtoa. Breve tarjoillaan yleensä samankaltaisesta kupista kuin cappuccino.

Vienna

Vienna ei suoranaisesti ole maitopohjainen kahvijuoma sillä se koostuu espressosta ja kermavaahdosta. Kermavaahto antaa juomalle makean maun sekä tietysti erilaisen koostumuksen siihen asti ennen kuin se sulaa espressoon.