(Latte) Macchiato - aliarvostettu kahvijuoma

Published on 25 January 2022

Macchiato on espressoon pohjautuva kahvijuoma, jonka päälle lisätään pieni määrä vaahdotettua tai höyrytettyä maitoa, jotta espresson maku pääsisi vielä esiin. Italian kielessä termi "macchiato" tarkoittaa "merkitty" tai "tahrainen", joka viittaa puhtaan espresson "tahrimiseen" maidolla. Joidenkin lähteiden mukaan macchiato keksittiin keinoksi juoda espressoa iltapäivällä.

Toista macchiaton tyyppiä kutsutaan latte macchiatoksi. Latte macchiato on lähinnä höyrytettyä maitoa, jonka päällä on hieman espressoa. Se maistuu kuin espressopainotteinen versio caffe lattesta.

Mitä eroa on latte macchiaton ja latten välillä?

Latte macchiatossa maitoon lisätään espressoa, kun taas lattea varten espressoon lisätään höyrytettyä maitoa. Macchiato-versiossa on myös hieman enemmän vaahtoa.

Mistä macchiato on peräisin?

Macchiato (erityisesti espresso macchiato) syntyi tapana nauttia espressoa iltapäivällä vastoin italialaisia tapoja (Italiassa yleensä rajataan maitopohjaiset kahvit nautittavaksi ennen puolta päivää). Toinen ensisijainen espressopohjainen vaihtoehto, cappuccino, on tarkoitettu yksinomaan aamuisin nautittavaksi.

Macchiato tarjoaa kahvin ystäville mukavan välimuodon espresson ja cappuccinon välillä. Se ei ole yhtä voimakas kuin espresso, mutta se on myös vahvempi kuin tavallinen cappuccino.

Mikä on espresso macchiato?

Alkuperäinen macchiato valmistetaan espressosta, jota laimennetaan hieman 1-2 teelusikallisella höyrytettyä maitoa, josta saadaan "tahriintunut" juoma. Espresso macchiatossa espresson ja maidon suhde on korkein, ja maidon lisääminen on tarkoitettu täydentäväksi, joten espresson maku on edelleen hyvin voimakas.

Mikä on latte macchiato?

Latte macchiato on makeampi, kerroksellinen espresso-juoma. Se valmistetaan lisäämällä espressoa höyrytettyyn maitoon, jonka päälle lisätään maitovaahtokerros. Toisin kuin espresso macchiato, joka tarjoillaan matalassa lasissa, latte macchiato tarjoillaan korkeassa lasissa.

Mitä eroa on macchiaton ja latten välillä?

Macchiaton ja latten ero riippuu siitä, minkälaisen macchiaton valitset. Macchiato, josta käytetään usein nimitystä espresso macchiato, eroaa lattesta siinä, että siinä ei ole maitovaahtoa. Latte macchiato eroaa lattesta siinä, että se valmistetaan ylösalaisin. Latte macchiatossa espresso lisätään ensin, sitten höyrytetty maito ja lopuksi maitovaahto.

Milloin kannattaa tilata espresso macchiato?

Jos haluat jotain, jossa on hyvin voimakas ja täyteläinen espresson maku tai jos cappuccino on sinulle liian maitomainen, tilaa espresso macchiato. Tämä juoma sopii erinomaisesti ihmisille, jotka nauttivat espresson selkeästä mausta, mutta eivät halua espresson täyttä voimaa.

Muista kuitenkin, että espresso macchiatot eivät yleensä ole kovin suuria, ellet pyydä tuplaa. Jos siis haluat isomman kupin ja olet valmis tinkimään espressopotkusta, valitse ehkä cappuccino.

Milloin kannattaa tilata latte macchiato?

Jos haluat enemmän maitotuotteita kuin kahvia tai jos tilaat kahvia lapselle, joka ei ehkä ole vielä valmis täysimittaiseen espresso-juomaan, kokeile latte macchiatoa. Siinä on vain ripaus espresson makua, jonka höyrytetty maito tasoittaa nopeasti. Joskus latte macchiatoa voidaan myös maustaa makusiirapilla.

Jos latte macchiato on sinulle liian heikkoa, kokeile lattea.

Millaista maitoa macchiatoon kannattaa käyttää?

Paras macchiatoon käytettävä maito on täysmaito. Miksi? Täysmaito vaahtoutuu parhaiten, koska siinä on eniten maitorasvaa. Voit käyttää myös 2-prosenttista maitoa, varsinkin jos sinulla on käsikäyttöinen maidonvaahdotin. Tärkeintä on varmistaa, että maito on mahdollisimman tuoretta! Maito, jonka viimeinen käyttöpäivä lähestyy, ei vaahtoudu yhtä hyvin.

Voitko tehdä vegaanisen macchiaton?

Kyllä! Paras maidoton maito vegaaniseen macchiatoon on kauramaito: se vaahtoaa parhaiten ja siinä on hyvä maku. Parhaan tuloksen saat, kun valitset baristaversiot maidottomista maidonlähteistä.