Cappuccino - kaikki oleellinen suositusta kahvijuomasta

Published on 17 January 2022

Moni meistä on joskus nauttinut tätä vaahtoavaa kahviherkkua, mutta mikä tekee cappuccinosta cappuccinon? Jotta cappuccinon voi määritellä täytyy ensin ymmärtää mikä on espresso, jota käytetään useimmiten joko 1 tai 2 shottia cappuccinon tekemiseen.

Kunnon espresson valmistamiseen tarvitaan kone. Kahvi jauhetaan hienojakoisemmaksi kuin muissa kahvinkeittomenetelmissä, ja jauhettujen kahvipapujen läpi johdetaan pieni määrä kuumaa vettä kovan paineen alaisena. Tuloksena on espresso! Se on paksumpaa kuin useimmat kahvit, ja sen päällä on kermainen vaahto, jota kutsutaan cremaksi. Se espressosta, palataan cappuccinoon.

Cappuccino, sellaisena kuin me sen tunnemme, on peräisin Italiasta, mutta ensimmäinen kirjattu versio juomasta syntyi itävaltalaisissa kahviloissa 1700-luvulla. Siellä se tunnettiin saksankielisellä nimellä Kapuziner, joka näyttää olleen viittaus juoman värin ja kapusiinimunkkien asujen värin samankaltaisuuteen. Cappuccino on nimen italialainen versio.

Nimen inspiroinut väri saadaan aikaan lisäämällä cappuccinoon kuumaa maitoa, joka vastaa suunnilleen kaksinkertaisen espresson tilavuutta. Se ei kuitenkaan ole ainoa maitolisäys. Juoman ylimmän kolmanneksen muodostaa tunnusomainen maitovaahtokerros.

Alle on koostettu usein kysyttyjä kysymyksiä cappuccinoon liittyen sekä lyhyet vastaukset näihin mieltä kutkuttaviin asioihin.

Mikä on cappuccino?

Cappuccino on kahvijuoma, joka nykyään koostuu yleensä 1-2 espressoshotista jonka päälle lisätään kuumaa ja vaahdotettua maitoa. Juoman ylin kolmannes koostuu maitovaahdosta; tätä vaahtoa voidaan koristella samalla maidolla tehdyillä taiteellisilla piirroksilla, joita kutsutaan latte artiksi.

Mikä ero on lattella ja cappuccinolla?

Perinteisessä cappuccinossa espresso, höyrytetty maito ja vaahdotettu maito jakautuvat tasaisesti. Latte sisältää enemmän höyrytettyä maitoa ja kevyen vaahtokerroksen. Cappuccinossa on selkeä kerroksellisuus, kun taas latessa espresso ja höyrytetty maito sekoittuvat keskenään.

Onko cappuccinossa sokeria?

Cappuccinossa ei perinteisesti ole sokeria vaan se koostuu espressosta, maidosta ja vaahdotetusta maidosta. Cappuccinossa oleva maito tekee kahvijuomasta makeamman eikä yleensä ole tarvetta lisätä sokeria tuomaan lisää makeutta.

Onko cappuccino vahvempaa kuin normaali kahvi?

Maultaan cappuccino on makeampaa ja kevyempää kuin normaali maidoton kahvi. Tämä johtuu siitä, että cappuccinossa on korkea määrä maitoa.

Onko cappuccinossa enemmän kaloreita kuin normaalissa kahvissa? Lihottaako cappuccino?

Cappuccinossa on enemmän kaloreita kuin normaalissa kahvissa. Normaali kahvi sisältää vain muutaman kalorin kuppia kohti kun cappuccinossa on kaloreita noin 46 kupillisessa. Cappuccinon kalorimäärä johtuu pääsääntöisesti juomasta löytyvästä maidosta.

Onko cappuccinossa enemmän kofeiinia kuin kahvissa? Piristääkö cappuccino?

Cappuccinon kofeiinimäärä riippuu siitä kuinka monta shottia espressoa sen tekemisessä on käytetty. Cappuccinossa on 1-2 shottia espressoa ja yhdessä espressoshotissa on yleensä karkeasti 63mg kofeiinia. Näin ollen cappuccinossa on noin 63-126mg kofeiinia kun normaalissa kahvissa on 95mg.

Onko cappuccino terveellistä?

Cappuccino on terveellistä kohtuudella nautittuna. Cappuccinon sisältämä espresso ja maito ovat molemmat ihmiselle terveellisiä raaka-aineita. Halutessaan eläinperäisen maidon voi korvata esimerkiksi kauramaidolla.

Milloin cappuccinoa kannattaa juoda?

Cappuccinoa voi juoda milloin vain. Italiassa on tapana juoda cappuccinoa vain ennen klo 11 (lähde). Jos haluaa välttää cappuccinon sisältämän kofeiinin vaikutusta yöuniin kannattaa cappuccinoa nauttia viimeistään iltapäivällä, jotta keho ehtii prosessoimaan kofeiinin ennen yöunia.

Lisääkö cappuccinon juominen tarvetta käydä vessassa?

Ei välttämättä, mutta joillakin henkilöillä kroppa reagoi kahviin tai maitoon lisäten tarvetta käydä vessassa. Tällöin voi kokeilla vaihtaa maidon esimerkiksi laktoosittomaan maitoon tai kasvipohjaiseen maitojuomaan.

Miten cappuccinoa voi tehdä kotona?

Cappuccinon tekemiseen tarvitaan espressoa sekä vaahdotettua maitoa. Hyvän lopputuloksen saamiseksi tarvitaan espressokonetta sekä maidonvaahdotinta. Useat hyvät espressokoneet sisältävät myös maidonvaahdottimen.