Flat white - cafe latten voimakkaampi sukulainen

Published on 16 February 2022

Flat white on espressopohjainen kahvijuoma, jossa on höyrytettyä maitoa. Maku on esimerkiksi lattea vahvempi, koska flat whitessa on vähemmän maitoa. Jos siis haluat juoda vahvemman makuista maitopohjaista kahvia on flat white erinomainen valinta.

Flat white on peräisin joko Australiasta tai Uudesta-Seelannista. Joka tapauksessa, sen juuret ovat 1980-luvulla ja se on pikkuhiljaa alkanut yleistymään USAssa, Isossa-Britanniassa sekä siellä kahviloissa muualla maailmassa. Flat whitea saa muun muassa Costa Coffeesta, Starbucksista sekä useasta muusta suuresta kahvilaketjusta.

Juoman taustalla on joidenkin mukaan australialaisten ja uusi-seelantilaisten asteittainen siirtymä pois pikakahvista. Cappuccino ja vastaavat juomat olivat heille liian suuri hyppäys, jolloin vähemmän maitomaisempi kahvi eli flat white alkoi saada suosiota (lähde).

Miten flat white tehdään?

Flat whiten tekotapa lyhyesti:

  1. Tee espresso
  2. Käytä maidonvaahdotinta ja tee sillä silkkistä mikrovaahtoa.
  3. Kaada maitoa espresson päälle siten, että muki on hieman sivuttain. Näin saat juomaan sopivan koostumuksen ja värin. Värin tulisi olla yhdenmukainen loppusilausta lukuunottamatta.
  4. Mukin ollessa 2/3 täynnä, käännä muki suoraksi ja kaada maitoa mukin keskelle ja hieman aiempaa nopeammin. Näin saat pintaan oikean koostumuksen.

Voit katsoa tarkemmat flat whiten teko-ohjeet kuvineen täältä.

Usein kysyttyä flat whitestä

Mitä eroa on flat whitella ja lattella?

Flat white on pienempi juoma ja siinä on vähemmän maitoa ja maitovaahtoa kuin lattessa. Tästä johtuen flat white on maultaan vahvempaa kuin latte. Uudessa-Seelannissa ja Australiassa yhtenä erona pidetään myös sitä minkälaista maitoa juomassa on - lattessa maito on vaahtomaisempaa kuin flat whitessa.

Mitä eroa on cappuccinolla ja flat whitella?

Cappuccino ja flat white ovat lähellä toisiaan, mutta eivät täsmälleen sama asia. Molemmat pohjautuvat espressoon, mutta eroavat toisistaan lähinnä maidon koostumuksen suhteen. Toinen ero on tarjoilutapa - cappuccino tarjoillaan useimmiten matalasta mukista kun flat white tarjoillaan läpinäkyvästä lasista.

Paljon flat whitessa on kahvia?

Yhdessä flat whitessa on tyypillisesti yksi espresso eli noin 30ml vahvaa kahvia.

Paljon flat whitessa on kofeiinia?

Koska pohjalla on espresso, on flat whitessa saman verran kofeiinia kuin espressossa eli noin 60-80mg riippuen kahvilaadusta. Vertailuna, normaalissa kupillisessa suodatinkahvia on kofeiinia noin 80-100mg.

Kuvan lähde: The Spruce Eats