Espresso on kahvijuomien aatelia

Published on 17 February 2022

Suosittu espresso on vahva italialaistyyppinen kahvi. Laajan levinneisyytensä takia espresso on monen kahvijuoman perusta.

Espresson nimi viittaa sen kotimaahan Italiaan, jossa espresso on suosittu aamujuoma, joka juodaan nopeasti. Espresso on Etelä-Euroopan suosituin tapa nauttia kahvia.

Espresso valmistetaan hienoksi jauhetuista kahvipavuista espressokeittimellä suuren paineen (8-15 bar) alla. Tällä tekotavalla saadaan siirrettyä noin 92-96 asteista vettä nopeasti kahviporojen läpi ja siten saadaan aikaan voimakkaan makuinen kahvi. Prosessissa kahvipapujen rasvat sekä veden hiilidioksidi muodostavat espresson pinnalle ruskean vaahtokerroksen eli creman, josta voidaan helposti todeta kahvin laadukkuus.

Espresso on yleensä kooltaan 30-40ml eli kyseessä on pieni juoma. Tuplaespresso on tietystikin tuplat siitä eli noin 60-80ml. Espresso tarjoillaan pienestä alle desin kokoisesta kupista tai shottilasista. Tuplaespresso tarjoillaan usein cappuccino-kupista.

Usein kysyttyä espressosta

Espressoon liittyen herää paljon kysymyksiä. Alle on poimittu niistä suosituimpia lyhyine vastauksineen.

Miltä espresso maistuu?

Espresso on maultaan vahvaa, mutta oikein tehtynä se ei ole kitkerä eikä hapan. Suussa espresso tuntuu pehmeältä ja täyteläiseltä.

Onko espresso vain vahvaa kahvia?

Espresso ei ole pelkkää vahvaa suodatinkahvia, sillä sen tekotapa on hyvin erilainen. Tästä johtuen espresson maku on erilainen kuin suodatinkahvissa.

Paljon espressossa on kofeiinia?

Espressossa on kahvipavuista riippuen 60-70mg kofeiinia. Tuplaespressossa on siten 120-140mg kofeiinia.

Kokoonsa nähden espressossa on paljon kofeiinia, mutta pienen kokonsa vuoksi espressosta saa vähemmän kofeiinia kuin kupista normaalia suodatinkahvia.

Paljon espresson tekemiseen käytetään kahvipapuja?

Normaalisti yhden espresson tekeminen vaatii 8-10 grammaa kahvia.

Mitä eri juomia espressosta voi tehdä?

Espressosta voi tehdä esimerkiksi cappuccinoa, cortadoa, lattea, macchiatoa ja americanoa.

Voiko espresso keittää tavallisella kahvinkeittimellä?

Espressoa ei voi keittää tavallisella kahvinkeittimellä, sillä oikean espresson tekeminen vaatii korkean 8-15 barin paineen, jotta vesi saadaan riittävän nopeasti kahvinporojen läpi.

Mikä on sopiva kahvipapujen jauhatus espressoon?

Espresson valmistaminen vaatii hienon jauhatuksen (20–300 µm), jotta kahvipavuista saadaan irti mahdollisimman paljon makua.

Voiko espressoa tehdä kotona?

Kyllä voi, mutta sitä varten tarvitaan espresson tekemiseen sopiva kahvilaite.