Caffé Latte - usein kysyttyä

Published on 17 January 2022

Caffé latte eli latte on kahvijuoma, jossa on noin 25% espressoa ja 75% vaahdotettua maitoa. Lattea tehdessä kuuma espresso kaadetaan lasin pohjalle ja sen päälle kaadetaan kuumaa ja höydyllä vaahdotettua maitoa.

Historiallisesti latte on tullut osaksi eurooppalaista keittiötä ja kulttuuria vasta 1900-luvun taipeessa vaikka sekä kahvia että maitoa on käytetty ja sekoitettu keskenään jo sitä ennen. Sana latte on italiaa ja tarkoittaa maitoa. Samaan juomaan viitataan muissa kulttuureissa myös nimellä milchkaffee, café au lait sekä café con leche.

Latte on vakiinnuttanut paikkansa monien elämässä etenkin aamupalan yhteydessä nautittavana kahvijuomana. Monissa kulttuureissa, kuten Italiassa, caffé lattea valmistetaan kotona päivän alussa. Italialaiset valmistavat lattea usein Moka-mutteripannulla, johon he sekoittavat normaalia maitoa. Muualla päin maailmaa latte on useimmiten espresso-pohjainen juoma, johon sekoitetaan vaahdotettua maitoa.

Alle on koostettu usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia caffé latteen liittyen.

Miten caffé latte eroaa normaalista kahvista?

Latte pohjautuu espressoon eikä suodatinkahviin. Latteen lisätään vaahdotettua maitoa, mikä on harvinainen lisäys normaaliin suodatinkahviin.

Mikä on latten ja cappuccinon ero?

Caffé latte ja cappuccino eroavat toisistaan koostumuksen sekä sekoitussuhteen osalta. Lattessa on yleensä enemmän maitoa verrattuna cappuccinoon. Cappuccinossa on selkeät kerrokset kahvin ja maidon välillä, kun lattessa kerrokset sekoittuvat.

Käytetäänkö caffé lattessa espressoa?

Suurimmassa osassa maailmaa kyllä. Italiassa kotona tehty caffé latte pohjautuu usein Moka-mutteripannussa tehtyyn kahviin sekä maitoon.

Paljon caffé lattessa on kaloreita?

Kupillisessa (240ml) lattea on noin 72kcal.

Onko latte terveellistä?

Latte on terveellistä eikä sillä ole todettu olevan negatiivisia terveysvaikutuksia.

Mitä eroa on caffe lattella ja macchiatolla?

Latten ja macchiaton ero on kaatotavassa. Lattessa kuppiin laitetaan ensin espresso, jonka päälle lisätään vaahdotettua maitoa. Macchiatossa espresso kaadetaan hitaasti vaahdotettuun maitoon, jolloin saadaan kolme selkeää kerrosta.

Mitä caffé lattessa on?

Caffé latte sisältää tyypillisesti espressoa sekä vaahdotettua maitoa. Jotkut lisäävät juomaan myös hivenen sokeria tuomaan lisämakeutta.

Onko latte vahvempaa kuin normaali kahvi?

Kofeiinipitoisuuden mukaan latte on vähän heikompaa kuin normaali kahvikupillinen (63mg vs 80-95mg). Maultaan latte on pehmeämpää verrattuna mustaan kahviin. Ero johtuu latten sisältämästä korkeasta maitopitoisuudesta.

Paljon lattessa on kofeiinia?

Jos latte tehdään espressoon, on siinä kofeiinia noin 63mg. Tuplaespressoon tehdyssä caffé lattessa on noin 126mg kahvia. Vertailun vuoksi, normaalissa kupissa kahvia on 80-95mg riippuen kupin koosta.

Onko latte vain ylösalaisin oleva macchiato?

Periaatteessa kyllä, sillä ainesosat ja niiden suhteet ovat samat. Visuaalisesti macchiatossa on kuitenkin selkeät kerrokset kun latte on tasaväristä.

Miksi caffé lattea tarjoillaan usein lasista?

Tähän ei ole selkeää vastausta. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan lattea alettiin tarjoilemaan Italiassa lasista, jotta juoman koostumuksen pystyi toteamaan helposti.