Cortado - voimakas ja maukas kahvijuoma

Julkaistu February 17, 2022

Cortado - voimakas ja maukas kahvijuoma

Olet varmaankin törmännyt cortadoon kahvilan juomalistalla, mutta ehkä et tiedä mitä cortado on. Tämän artikkelin luettuasi cortado on varmastikin tullut tutuksi.

Cortado on pieni kahvijuoma, jossa on espressoa sekä lämmintä maitoa. Maidon ja espresson suhde on 1:1 eli kyseessä on tosiaankin pieni juoma, sillä espresso on yleensä 30-40 ml. Täten yksi cortado on alle 1dl juomaa. Maito on cortadossa vaahdotettua, mutta ei aivan samassa määrin kuin esimerkiksi lattessa.

Tyypillisesti cortado tarjoillaan pienessä lasissa tai metallisessa kupissa eikä sitä ole koristeltu latte artilla.

Cortadon alkutarina

Sana “cortado” tulee espanjan kielen sanasta “cortar”, joka tarkoittaa “leikata”. Cortadossa tuo leikkaus viittaa maitoon, jota on juuri sen verran, että se leikkaa jonkun verran espresson hapokkuutta.

Juoman juuret ovat Baskimaassa Espannjassa, josta cortado alkoi nopeasti levitä ympäri Galician aluetta Portugalissa ja jopa Kuubaan.

Cortadon vähäinen maitovaahdon määrä on tyypillistä espanjalaisille juomille. Lopputuloksena on maukas ja koostumukseltaan yhdenmukainen kahvijuoma.

Miten cortado tehdään?

Cortadon tekeminen on yksinkertaista, jos sinulla on espressokone. Ilman espressoa et voi tehdä oikeaa cortadoa vaan pelkästään jotain sovellettua versiota juomasta.

Espresson lisäksi tarvitset tietysti maitoa sekä tavan vaahdottaa sitä.

Cortadon tekeminen:

  1. Punnitse ja jauha kahvipavut (jos et käytä valmiiksi jauhettua kahvia)
  2. Laita kahviporot portafilteriin
  3. Tee espresso sopivan kokoiseen lasiin
  4. Kun espresso on valmis, vaahdota valitsemaasi maitoa sopiva määrä.
  5. Kaada maitovaahtoa espresson päälle hitaasti. Muista pitää espresson ja maidon suhde 1:1!

Jos haluat muuntaa juomaa, voit kokeilla maustaa sitä makusiirapilla tai vaikkapa kanelilla. Muista kuitenkin pitää maidon ja espresson suhde oikeana.

Usein kysyttyä cortadosta

Alle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä cortadosta sekä lyhyet vastaukset kysymyksiin.

Miten nopeasti cortado tulee juoda?

Vaikka cortado on pieni juoma, se suositellaan nautittavaksi hitaasti siemaillen. Jossain paikoissa cortado tarjoillaan vesilasillisen kanssa, jotta voit häivyttää kahvin maun suustasi siemausten välissä.

Mitä eroa on cortadolla ja macchiatolla?

Cortadon ja macchiaton suurin ero on maidon määrä, sillä macchiatossa on maitoa vähemmän. Tästä johtuen macchiato on maultaan vahvempaa.

Mitä eroa on cortadolla ja cappuccinolla?

Cappuccinossa on enemmän maitoa sekä maitovaahtoa kuin cortadossa. Cappuccino on siis suurempi juoma ja ei aivan yhtä voimakkaan makuinen kuin cortado.

Cortado vs flat white?

Cortadoa usein verrataan flat whiteen. Vaikka molemmissa juomissa on saman verran espressoa, maidon määrä ei kuitenkaan ole sama. Molemmissa juomissa on saman verran espressoa, mutta flat whitessa on enemmän maitoa kuin cortadossa ja maidon rakenne on myös tiiviimpää.

Tsekkaa kahvikoneet, pavut ja kahvimyllyt Hintaoppaasta tai KitchenTimestä.