Ristretto - pienempi ja vahvempi espresso

Published on 25 February 2022

Yksinkertaisesti sanottuna ristretto tarkoittaa lyhyttä tai tiivistettyä. Kyseessä on Italiasta peräisin oleva espressomuoto, joka valmistetaan käyttämällä vähemmän kuumaa vettä. Tämän tiivistetyn espresson valmistamiseksi espresso on pysäytettävä ennen kuin sen katkeran makuiset yhdisteet alkavat vapautua. Lopulta jäljelle jää espresso, joka on täynnä makua ja jonka tiivistetty makeus viipyy suussa.

Mutta mitä "vähemmän vettä" oikein tarkoittaa? Moni luulee sen tarkoittavan, että espresso tehdään normaalisti, mutta se vain pysäytetään kesken. Se olisi kuitenkin virhe ja jättäisi jälkeensä happaman ja kitkerän maun, jossa makuja on uutettu huonosti.

Aiheeseen liittyy läheisesti italialaiset termit, joita käytetään kun puhutaan espressosta. Nämä termit ovat lungo, ristretto ja normale. Kaikki niistä viittaa espresson laajuuteen.

Jos mittaat koot, lungo sisältää yli 60 ml kuppia kohti. Ristretto on kuitenkin vain 20-30 ml, ja tavallinen espresso sisältää 40-60 ml kahvia.

Miksi kukaan haluaisi ristrettoa?

Kun espresso tehdään pienemmällä määrällä vettä, lopputuloksena on väkevämpi juoma. Ristretto sisältää karamellin ja suklaan jäänteitä, jolloin saat makeamman maun kuin tavallisessa espressossa, säilyttäen sen täyteläiset aromit. Ristretto on rakenteeltaan hyvin erilainen kuin espresso.

Valmistusprosessissa espressoon lisätään enemmän vettä, kun taas ristretto jättää tämän prosessin väliin ja on siirappimaisempi. Lisäksi ristretton päällä oleva crema on tummemman ruskea kuin espresson crema.

Koska ristretto on puolet espresson tilavuudesta, saat kahvilasta tilatessasi itse asiassa kaksinkertaisen ristretton, jolloin saat paksumman ja tiivistetyn espresson. Makeampi ja rohkeampi maku, joka ei ole kitkerä.

Mikä on cafe ristretto?

Riippuen siitä, missä kahvilassa käyt, sen nimi voi olla cafè ristretto, caffeè ristretto tai yksinkertaisesti ristretto, mikä voi olla hyvin hämmentävää, kun yrität tilata tätä herkullista juomaa. Cafè ristretto on kuitenkin vain espanjankielinen termi italialaiselle sanalle ristretto.

Mikä on ristretto bianco?

Lyhyt vastaus on pienempi versio cafè lattesta, mutta siinä käytetään ristrettoa espresson sijasta. Niille, joille latte ei ole tuttu, se on makeampi kahvijuoma, joka sisältää höyrytettyä maitoa, espressoa ja hienoisen vaahtokerroksen päällä.

Jos tilaat mieluummin latten ilman vaahtoa, sitä kutsutaan flat whiteksi, vaikka se on periaatteessa sama asia.