Näin nautit säännöllisesti hyvää kahvia kotona

Published on 27 April 2022

Ottaen huomioon miten paljon suomalaiset juovat ja tarjoavat toisilleen kahvia, on järkevää käyttää vähän aikaa kahvin tekemisen opetteluun. Jos osaat tehdä hyvää kahvia kotona, saat nauttia hyvästä kahvista koko loppuelämäsi ajan!

Tähän artikkeliin on koostettu sekä helpoimmat tavat valmistaa hyvää kahvia sekä vinkkejä hyvän kahvin valmistamiseen.

Helpoimmat tavat valmistaa hyvää kahvia kotona

Kahvia voi valmistaa todella monella eri tavalla. Alle on listattu ehkäpä helpoimmat tavat valmistaa hyvää kahvia kotona. Huomaa, että listasta on jätetty pois esimerkiksi espressokeittimellä valmistettu kahvi, sillä espressokeittimen operointi vaatii kahvin keittäjältä enemmän aikaa ja huomiota kuin alla listatut valmistusmenetelmät.

Suodatinkahvi

Jos kotonasi juodaan paljon kahvia tai haluat vain jotain, joka on kätevä ja periaatteessa idioottivarma tapa valmistaa hyvää kahvia kotona, perinteinen suodatinpannu on erinomainen valinta.

Suodatinkahvin valmistuksessa on kohtalaisen vaikeaa epäonnistua, sillä liikkuvia osia on aika vähän:

  • kahvin oikea jauhatusaste
  • oikea määrä kahvia
  • oikea määrä vettä

Näiden lisäksi pitää vain osata käynnistää kahvinkeitin ja voila, lopputuloksena on yleensä tasapainoinen pannullinen kahvia. Plussaa myös siitä, että kahvia voi säilöä kahvipannussa jonkun aikaa, toisin kuin esimerkiksi pressopannussa, josta kahvi pitää ottaa nopeasti valmistamisen jälkeen pois.

Pressopannu

Jos pidät täyteläisestä kahvista, pressopannu on sinua varten. Tällä menetelmällä kahvi valmistetaan uuttamalla jauhettua kahvia suoraan kuumaan veteen ilman suodatinta sen sijaan, että vesi kulkisi kahvin läpi.

Näin se toimii: Kaada kahvinporot pressopannuun, täytä se kuumalla vedellä ja sekoita, jotta kaikki kahvi on kunnolla veden seassa. Odota neljä minuuttia, laita kansi kiinni ja paina hitaasti mäntä alas, jotta kaikki kahvinporot jäävät pannun pohjalle.

Saat parhaan tuloksen käyttämällä karkeampaa jauhatusta ja varmistamalla, että vesi ei ole liian kuumaa. Suositus on käyttää 92-95 -asteista vettä. Näillä tekijöillä on suuri merkitys, kun haluat valmistaa kahvia, joka ei ole ali- tai yliuutettua.

Jos olet kuumentanut veden kiehuvaksi, anna sen jäähtyä hetki ennen kahvin valmistusta. Ja kun kahvi on keitetty, kaada se mahdollisimman pian mukiin sen sijaan, että annat sen jäädä pannuun, jotta se ei uutu liikaa.

Mutteripannu

Jos haluat valmistaa vahvaa kahvia, mutta et halua ostaa espressokeitintä, mokka- eli mutteripannu on sinua varten. Espresson tapaan kiehuva vesi johdetaan höyryn paineistamana jauhetun kahvin läpi, ja tuloksena on täyteläinen ja maukas kahvi.

Vinkkejä kahvin valmistukseen

Valmistustavan lisäksi on olemassa tietysti monta muuta asiaa, jotka oikein tekemällä saat säännöllisesti hyvää kahvia kotona.

1. Käytä tuoreita papuja ja pidä ne tuoreena

Kahvin makuun vaikuttaa tietysti suuresti se minkälaisia kahvipapuja sen valmistamisessa käytetään. Huonoista raaka-aineista on käytännössä mahdotonta saada erinomaista kahvia. Eli valitse omaan makuusi sopivia kahvipapuja.

Voit tottakai käyttää myös valmiiksi jauhettua kahvia. Tällöin kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota kahvin säilytykseen, sillä kahvi ei varsinaisesti nauti liiallisesta kosketuksesta hapen kanssa.

2. Jauha kahvipavut itse

Jauha vain sen verran papuja mitä tarvitset. Jotkut säilövät kahvipapuja kahvimyllynsä yläosassa ja jauhavat ajastimen avulla tarvittavan määrän kahvia varten. Useimmille on kuitenkin helpompaa ja turvallisempaa säilöä kahvipavut erikseen ja punnita kahvivaa'alla oikea määrä juuri ennen kahvin valmistusta.

Kahvipavut kannattaa jauhaa sähköisellä kahvimyllyllä, sillä käsin jauhaminen on helposti aikaavievää touhua eikä ole kovin nautinnollista. Jos sinulla ei ole vielä sähköistä kahvimyllyä, suosittelemme LINKKi, joka on todettu useassa testissä loistavaksi hinta-laatusuhteeltaan. Kyseinen kahvimylly kykenee jauhamaan kaikki tyypillisimmät kotona tarvittavat jauhatusasteet ongelmitta.

3. Pidä kahvintekovälineet puhtaina

Kahvintekovälineiden tulisi olla aina puhtaita. Esimerkiksi mutteripannun ei kuulu olla "patinainen". Pintaan pinttynyt kahvi on pintaan pinttynyttä kahvia, eikä se mitenkään paranna kahvin makua taianomaisesti.

Sama pätee tietysti myös suodatinkeittimen puhdistukseen

4. Käytä oikeita mittasuhteita

Parhaista kahvipavuista hyvillä ja puhtailla välineillä valmistettu kahvi on helppo pilata käyttämällä vääriä mittasuhteita. Kahvipapuja kannattaa käyttää riittävästi, sillä säästämällä väärässä paikassa et saa kaikkea hyvää irti kahvista. Laihan kahvin yliuuttaminen ei tee kahvista paremman makuista - se tekee kahvista yliuuttuneen makuista.

Yhteenveto

Hyvän kahvin salaisuuden voi tiivistää muutamalla ranskalaisella viivalla:

  • hyvät raaka-aineet (kahvipavut ja vesi)
  • oikein käytettynä (oikea suhde papujen ja veden välillä)

Makoisia kahvihetkiä!