Mutteripannun valinta - näin löydät oikean koon

Published on 17 January 2022

Suunnitteletko mutteripannun eli mokkapannun eli espressopannun ostamista, mutta olet hieman hämilläsi eri kokojen välillä? Tämä artikkeli auttaa löytämään oikean kokoisen mokkapannun.

Se, minkä kokoinen mutteripannu sopii tarpeisiisi riippuu siitä, kuinka paljon kahvia juot ja millä tyylillä. Jos sinulle riittää kaksinkertainen espresso 2 kupin (90 ml) mutteripannu on hyvä koko. Jos haluat tai tarvitset enemmän kahvia kerralla kolmen tai neljän kupin Bialetti Moka Express-pannu on sopiva valinta.

Mutteripannujen koot

Yleisin tapa kuvata kokoja on kuppeina. Nuo kupit ovat espressokuppeja, eivätkä täysiä mukeja.

Bialetti, ehkäpä tunnetuin mutteripannujen valmistaja, myy maailmalla mutteripannuja yhden kupin pannusta aina reilusti yli kymmeneen kuppiin saakka. Yleisesti ottaen koot ovat hyvin linjassa, mutta pientä heittelyä eri kokojen välillä saattaa esiintyä lähinnä sen takia, että kaikki pannukoot jättävät aina pienen määrän vettä pannun pohjalle. Näin ollen veden määrä mutteripannun yläosassa ei ole täysin vakio (mutta hyvin lähellä sitä).

Suosituimmat Suomesta löytyvät Bialetti-mutteripannujen koot ovat:

  • 1 kupin mutteripannu
  • 2 kupin mutteripannu
  • 4 kupin mutteripannu
  • 6 kupin mutteripannu
  • 9 kupin mutteripannu
  • 12 kupin mutteripannu

Suurelle osalle suomalaisista riittää joku pienemmistä vaihtoehdoista, riippuen kahvia nauttivien henkilöiden määrästä.

Kuinka paljon kahvia mokkapannu valmistaa?

Koko (edes millilitroina) ei välttämättä tarkoita, että saat juuri tuon verran kahvia keittämisen jälkeen.

Kahvin määrä riippuu lopulta muutamasta asiasta;

  • veden määrästä, jolla aloitat keittämisen
  • kahvinporojen määrä
  • jauhatuskoko
  • kahvipapujen paahto

Kaikki nämä tekijät riippuvat kuitenkin kahvin valmistajasta, eivätkä ne muuta mokkapannun todellista kokoa. Koko millilitroina on se, mitä saat normaalitilanteessa, joten se on hyvä ohje moka-pannua ostaessasi.

Esimerkiksi Bialettin 4-kupin mutteripannusta saadaan noin 170ml valmista kahvia ja yhden kupin pannulla saadaan vastaavasti noin 60-70ml.

Paras mutteripannun koko yhdelle henkilölle

Nyt kun meillä on käsitys siitä, että minkä kokoisia mokkapannuja on olemassa voidaan tehdä valinta kunhan ymmärretään vielä pari ulottuvuutta eli aika ja mieluisa kahvin tyyppi.

Sillä miten jaat kahvin kulutuksen päivän aikana on merkitystä. Jos haluat juoda kupin aamulla ja toisen iltapäivällä, on parempi keittää tuoretta kahvia molempina aikoina. Siinä tapauksessa tarvitset siis vain yhden kupin espressopannun.

Mokkapannu keittää kahvia, joka muistuttaa melko paljon espressoa. Se ei ole aivan samanlaista, mutta melko lähellä. Se tarkoittaa, että nestemäärä saattaa tuntua pieneltä, mutta se on voimakkaan makuista ja kofeiinipitoista.

Jos haluat ison mukillisen kahvia se ei onnistu mokkapannulla ellet hanki 6-kuppista versiota. Toisaalta, jos ottaa huomioon mutteripannun tuottaman kahvin kofeiinimäärät, niin iso kupillinen kahvia ei välttämättä kuulosta enää kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta. Kofeiinipitoisuudet menevät jotakuinkin seuraavasti:

ValmistustapaKofeiinin määräKahvin tilavuus
Mutteripannu+-120mg50ml
Espresso+-63mg30ml
Suodatinkahvi+-90mg240ml

Normaali mukillinen mutteripannulla tehtyä kahvia sisältäisi siis yli 400mg kofeiinia, joka on todella korkea määrä ihan kenelle vaan.

Ellei mutteripannulla tehtyä kahvia halua juoda sellaisenaan, voi siitä kehittää toisenlaista kahvijuomaa. Cappuccino, latte ja americano ovat suosittuja vaihtoehtoja.

Latte sekä cappuccino sisältävät yleensä 1-2 espressoa (noin 60ml kahvia), jolloin yhden kupin mutteripannulla saadaan aikaan riittävästi kahvia yhden tälläisen juoman tekemiseen.

Jos haluat ison mukin täyteen, americanon valmistaminen on hyvä vaihtoehto. Lisää vain kuumaa vettä kahviin suhteessa 1:1 jopa 2:1. Useimmat kahvimukit ovat kooltaan +-235 ml-295 ml. 1:1-suhteeseen tarvitset mutteripannun joka keittää +-120-150 ml kahvia (2- tai 3-kupin versio).

Huomioi, että tuossakin määrässä on todella paljon kofeiinia. Jos haluat välttämättä juoda isoja mukillisia, kannattaa todennäköisesti käyttää 1,5:1 tai jopa 2:1-suhdetta. 2:1-suhteen americanoa varten tarvitset noin 80-100 ml kahvia mutteripannusta. Kahden tai kolmen kupin pannu olisi hyvä tähän tarkoitukseen.

Yhteenveto

Useimmille ihmisille riittää kaksinkertainen espresso tai iso mukillinen kahvia, jotta he selviävät suurimmasta osasta päivää. Tämä tarkoittaa, että 60 ml:n (1 kupillinen) mokkapannu riittää.

Saattaa olla houkuttelevaa valita isompi pannu ja täyttää sitä vähemmän kuin mitä tarvitset. Ikävä kyllä mutteripannut eivät oikein toimi tällä tavalla. Tietty koko on suunniteltu toimimaan tietyllä määrällä vettä ja kahvinporoja. Se tarkoittaa, että täyttämällä keittimen kokonaan suositeltuun määrään saat parhaan tuloksen.

Voit tietysti kokeilla käyttää hieman vähemmän, mutta alle puolilleen täytetty pannu tuskin tuottaa ihanteellisia tuloksia. 2 kupin (90 ml) mutteripannun hankkiminen ja täyttäminen noin 60 ml:aan vielä todennäköisesti toimii. Tämä jättää sinulle hieman joustovaraa, kun tarvitset lisäpotkua.

Tietenkin jos juot säännöllisesti 5 espressoa aamun alkajaisiksi, sinun kannattaa suurentaa kokoa. Tosin saatat haluta tarkastella nukkumistottumuksiasi, jos tuo määrä on tarpeen päivittäin.

Jos taas tarvitset suurimman osan ajasta kahvia vain yhdelle tai kahdelle hengelle, mutta silloin tällöin suuremmalle määrälle, on todennäköisesti parempi ratkaisu hankkia kaksi erikokoista pannua.