Pressopannun käyttö: Erinomaista kahvia tällä ohjeella

Published on 15 February 2022

Pressopannu, French press, coffee press. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Pressopannulla saa kohtalaisen helposti erinomaista kahvia eikä pressopannun käyttö vaadi kemistin tutkintoa.

Tässä artikkelissa käydään läpi tarvittavat välineet, mittasuhteet, teko-ohje sekä vastataan usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tarvittavat välineet

Kahvin valmistamiseen pressopannulla tarvitset vähintään seuraavat välineet:

 • pressopannu
 • vedenkeitin tai kattila ja liesi, jossa voit keittää vettä.

Jos haluat parantaa lopputulosta, on hyötyä jos sinulla on myös:

 • kahvivaaka, jotta saat oikean määrän kahvia
 • mitta-astia, jolla voit mitata oikean määrän vettä pressopannuun
 • lusikka, jolla voit sekoittaa kahvia
 • mahdollisesti ylimääräinen suodatin pressopannuun, mikäli haluat vähemmän sakkaa kahvin joukkoon.

Nämä "lisävälineet" auttavat pitämään mittasuhteet oikeina.

Pressopannua käyttäessä tärkein mittasuhde on noin 6g kahvia per 1dl valmistettua kahvia.

Näin teet pressopannulla kahvia - kattava ohje

Pressopannun käyttö tulee ahkeralle kahvinjuojalle nopeasti tutuksi, mutta alkuun on hyvä oppia tekemään kahvia pressopannulla oikein. Saat erinomaista kahvia seuraavilla ohjeilla:

 1. Lämmitä vettä noin 95-asteiseksi.
 2. Veden kiehuessa mittaa oikea määrä kahvia. Sopiva määrä on noin 6g / 1 dl vettä. Esimerkiksi puolen litran valmistukseen kannattaa varata 30g kahvia.
 3. Jauha kahvipavut sopivaksi. Suodatinkahvia karkeampi jauhatus on ihanteellinen. Jos käytät valmiiksijauhettua kahvia, voit tietysti hypätä tämän vaiheen yli.
 4. Esilämmitä pressopannua joko kuumalla kraanavedellä tai vedenkeittimellä lämmitetyllä vedellä. Tarkoituksena on nostaa pannun lämpötilaa, jotta kahvi ei viilenny liikaa uuttaessa kylmän pressopannun vuoksi. Lämmityksen jälkeen voit kuivata pannun.
 5. Kun vesi on lämmennyt, mittaa sitä haluamasi määrä mitta-astiaan. Moni suosittelee 0,5dl ekstraa, sillä kahviporot imevät itseensä vettä.
 6. Laita punnitut kahvinporot tyhjään pressopannuun ja kaada päälle lämmittämääsi vettä sen verran, että porot kastuvat.
 7. Sekoita niitä kevyesti lusikalla.
 8. Kaada loput vedet pressopannuun.
 9. Laita kansi paikalleen ja anna kahvin hautua 4 minuuttia.
 10. Sopivan ajan kuluttua paina pressopannun mäntä hitaasti ja tasaisesti pohjaan.
 11. Kaada kahvi pois keittimestä ja nauti.

Kahvin valmistuttua kaada pressopannusta pois kaikki kahvi jonka haluat juoda, sillä pannuun jäänyt kahvi uuttuu lisää ja siitä tulee hyvin helposti todella vahvaa ja juomakelvotonta. Voit tottakai kaataa ylimääräisen kahvin termoskannuun. Lue täältä lisää vinkkejä parempaan kahviin pressopannulla.

Miltä pressopannulla tehty kahvi maistuu?

Koska pressopannulla kahvia tehdessä vesi ja kahvinporot ovat kontaktissa toisiinsa pidemmän aikaa (yleensä vähintään 4 minuuttia), vesi ehtii irrottamaan kahvista paljon makua. Tämä valmistustapa ei myöskään tuhoa kahvista löytyviä rasvoja, mikä johtaa monen mielestä täyteläisempään ja enemmän kahvin makuiseen kahviin kuin esimerkiksi normaali suodatinkahvi. Kahvilaatujen erojen maistaminen on monen mielestä helpompaa, kun kahvi on tehty pressopannulla.

Pressopannun käyttö kahvin valmistuksessa voi siis olla yksi tapa oppia nauttimaan kahvista uudella tavalla.

Paljon laadukas pressopannu maksaa? Mikä on sopiva koko?

Pressopannujen hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä ylöspäin. Hinta riippuu valmistajasta, materiaaleista sekä pressopannun koosta.

Pressopannua valittaessa ensimmäinen tärkeä valinta on koko. Jos kahvinjuojia on taloudessa vain muutamia, tulee alle puolen litran pressopannulla hyvin toimeen. Yhden henkilön taloudessa 3dl pieni pressopannu on usein hyvä valinta. Jos taas kestität vieraita usein voi esimerkiksi litran pressopannu olla juuri se mitä tarvitset.

Pressopannun hintaan vaikuttaa myös materiaalit. Jotkut halvemmat pressopannut voivat olla alkuun ok, mutta voivat esimerkiksi ruostua nopeasti. Ei myöskään ole tavatonta, että halvan pressopannun lasi halkeaa.

Jos etsit itsellesi pressopannua, seuraavat on hyväksitodettuja ja suosittuja malleja:

Usein kysyttyä pressopannusta

Alle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia pressopannuihin liittyen.

Miten pressopannulla käytetyt kahvinporot kierrätetään?

Kahvinporot kuuluvat biojätteeseen aivan kuten muutkin kompostoituvat asiat.

Jos et halua heittää märkiä kahviporoja suoraan biojätteeseen, voit laittaa ne ensin esimerkiksi lautaselle, jonka päälle on laitettu yksi arkki talouspaperia. Näin ne on helppo siirtää biojäteastiaan myöhemmin.

Onko pressopannun käyttö maidon vaahdottamiseen mahdollista?

Kyllä on, mutta ei kannata odottaa samanlaista lopputulosta kuin oikealla kahvin vaahdotukseen sopivalla laitteella.

Jos haluat vaahdottaa maitoa pressopannulla, esilämmitä maito noin 65-asteiseksi (yleensä noin 1-2 minuuttia mikrossa), kaada maito tyhjään pressopannuun, tee alkuun pari suurempaa pumppausliikettä, jonka jälkeen tee lyhyitä painalluksia siten, että mäntä pysyy maidon pinnan alla. Riippuen haluamastasi koostumuksesta lyhyitä pumppauksia joutuu todennäköisesti tekemään 50-100 kpl.

Alla video yhdestä tavasta tehdä maitovaahtoa pressopannulla.

Mikä on sopiva pressopannu jauhatus?

Hyvä jauhatus pressopannukahviin on hieman karkeampi kuin suodatinkahviin. Esimerkiksi espressojauhatus on liian hienojakoista ja kahviin päätyy helposti sakkaa ja kahvinporoja.

Mihin pressopannun toiminta perustuu?

Pressopannun toiminta perustuu uuttamiseen. Valmistustapa on periaatteessa sama kuin esimerkiksi teessä.

Voiko pressopannua käyttää induktioliedellä?

Suurin osa pressopannuista ei kuulu liedelle lainkaan vaan yleensä vesi keitetään muualla, jonka jälkeen se kaadetaan pressopannuun.

Voiko pressopannuun laittaa suodatinkahvia?

Jos kyse on suodatinkahviin sopivasta jauhatuksesta, voit kokeilla tehdä pressopannulla kahvia myös tälläisellä jauhatuksella. Yleensä pressopannuun suositellaan karkeampaa jauhatusta.

Mikä on hyvä uuttoaika pressopannulla kahvin tekemiseen?

Pressopannulla uuttoaika on 4-6 minuuttia. Mitä karkeampi jauhatus, sitä kauemmin voit uuttaa kahvia. Jos olet epävarma käytä 4 minuutin uuttoaikaa.

Mikä on sopiva veden lämpötila pressopannukahviin?

Pressopannulla kahvia tehdessä sopiva veden lämpötila on 92-96 astetta. Jos keität vettä, anna sen jäähtyä noin minuutin ajan, jonka jälkeen se on valmis käytettäväksi pressopannussa.

Paljon pressopannulla saa tehtyä kahvia?

Pressopannulla kahvin määrä riippuu sen tilavuudesta. Jos käytössäsi on 0,5l pressopannu, saat siitä karkeasti 0,45l eli 4.5dl kahvia sillä osa tilavuudesta tarvitaan jauhetulle kahville sekä pressopannun männälle.

Jos teet kahvia yhdelle henkilölle, sopiva tilavuus on todennäköisesti 3.5dl, jolloin saat noin 3dl valmista kahvia.