Kahvin säilytys - näin säilytät kahvipapuja kotona oikein

Published on 18 August 2021

Harva asia pilaa päivää nopeammin kuin tunkkainen, tylsä kahvi. Aamukahvisi pitäisi olla täynnä makua, joka antaa potkua päivään ja motivoi sinua valloittamaan tehtävälistasi.

Sellaista makua löydät vain vastapaahdetusta erikoiskahvista.

Mutta jos kahvisi maistuu suorastaan tylsältä, saatat alkaa miettiä, ovatko kahvipavut pilaantuneet. Onko kahvin säilytys mennyt pieleen?

Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, joilla voit parantaa kahvin säilyvyyttä:

  • miksi happi voi olla kahvin pahin vihollinen.
  • miten maistat eron tuoreen ja vanhentuneen kahvin välillä.
  • miten kahvipapuja säilytetään kotona oikein.

Onko kahvin säilyvyys ikuista?

Voiko kahvi pilaantua? Onhan kahvi luonteeltaan maataloustuote, eikä kukaan halua juoda pilaantunutta juomaa.

Kahvipavut eivät pilaannu tai vanhene.

Yli vuosi sitten paahdetut kahvipavut ovat edelleen käyttökelpoisia eivätkä maistu pilaantuneelta tai mädältä. Mutta kauan sitten paahdetut pavut voivat maistua latteilta.

Eli jos kahvi ei pilaannu, nii miksi maku muuttuu?

Kahvista tulee hapettumisen vuoksi mautonta ja tunkkaisen makuista.

Kahvi on täynnä liuottimia - öljyjä, happoja ja muita luonnollisia yhdisteitä - jotka ovat vastuussa sen mausta. Kun kahvipavut joutuvat kosketuksiin hapen kanssa, nämä liukoisuudet alkavat hapettua. Tämä prosessi vapauttaa hitaasti papujen voimakkaat aromit ja makuaineet, kun öljyt alkavat hajota.

Tämän vuoksi kahvi maistuu parhaalta noin 1-2 viikkoa paahtamisen jälkeen.

Valitettavasti hapettuminen ei ole ainoa asia, joka aiheuttaa kahvipapujen vanhenemista. Saatat nopeuttaa kahvin pilaantumista:

  • Ostamalla valmiiksi jauhettua kahvia. Heti kun kahvi jauhetaan, mauista ja aromeista vastaavat molekyylit altistuvat hapelle. Ja pienemmät hiukkaset hapettuvat nopeammin kuin suuret! Tämän vuoksi kannattaa on parasta- ostaa kokonaisia kahvipapuja ja jauhaa vain pieniä määriä ennen keittämistä. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä kauemmin kahvinporot ovat kosketuksissa hapen kanssa, sitä tylsemmältä kahvisi maistuu.
  • Kahvin jauhaminen kerralla. Älä koskaan jauha koko pussillista kahvia kerralla. Jauha sen sijaan vain se määrä, jonka tarvitset juuri nyt. Kaiken kahvin jauhaminen kerralla takaa, että tulevaisuutesi on täynnä tunkkaista kahvia.
  • Kahvin säilyttäminen väärin. Älä koskaan jätä kahvipussia auki ja alttiiksi ilmalle!
  • Vanhan kahvin ostaminen. Katso pussissa oleva paahtopäivämäärä. Jos kahvi on paahdettu yli kuukausi sitten, sinun on vaikea maistaa pussissa mainittuja makuja. Pyri aina ostamaan vastapaahdettua kahvia, jotta saat elinvoimaisia makuja, kuten tummaa suklaata tai savun makua.

Tilaa Slurpilta kahvipapuja, joista voit itse jauhaa aina maukasta kahvia!

Kuinka kahvi säilyy avattuna?

Avaamaton pussi kahvipapuja voi säilyä jopa 3 vuotta paahtopäivän jälkeen. Älä kuitenkaan odota, että aromit ovat täysin ennallaan.

Kun avaat pussillisen kahvipapuja on tärkeää säilyttää sitä oikein heti avaamishetkestä eteenpäin. Muuten pavut altistuvat nopeasti hapelle ja hapettumisprosessi käynnistyy.

Helpoin tapa tietää onko kahvisi tunkkaista: Käytä aistejasi

Tunkkainen tai väljähtänyt kahvi on nopeasti havaittu sillä se maistuu nimenomaan tunkkaiselta tai väljähtäneeltä.

Tuoreen kahvin pitäisi yllättää ja ilahduttaa sinut herkullisilla mauilla, huumaavilla aromeilla ja miellyttävillä hapoilla, jotka tekevät päivästäsi valoisamman jokaisella kulauksella.

Vastapaahdettu erikoiskahvi voi maistua esimerkiksi raikkaalta sitruksetlta, karamellilta, marjaisalta tai esimerkiksi suklaiselta. Tsekkaa erikoiskahvit Slurpilta!

Jos et pysty tunnistamaan kahvissasi yhtään makua tai jos et maista mitään, se on tunkkaista.

Haju- ja makuaistisi kertovat sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää kahvista. Avaa pussi ja hengitä syvään sisään. Makeiden, täyteläisten aromien pitäisi täyttää keuhkosi ja saada hymy kasvoillesi.

Jos näin ei ole, kahvi on vanhaa. Jos kahvisi haisee ja maistuu mössöltä, leivänmakuiselta tai jopa pahvilta, se on pilaantunut jo kauan sitten. Vaikka kahvisi ei "pilaannukaan" ja maistu pilaantuneelta, kuka haluaa juoda vanhaa, tunkkaista ja mautonta kahvia joka päivä?

Paras tapa säilyttää kahvin tuoreus ja maku

Jos toimit oikein kahvisi tuoreuden ja makujen säilyttämiseksi, sinun ei tarvitse koskaan huolehtia siitä, että papusi ovat vanhentuneet.

Kaikki alkaa siitä, että ostat hyviä kahvipapuja tai äskettäin jauhettuja kahvipapuja. Säilytä ne aina ilmatiiviissä astiassa, joka sijaitsee pimeässä tilassa, kuten ruokakomerossa tai laatikossa.

Auringonvalon ja hapelle altistumisen estäminen auttaa säilyttämään kahvilta haluamasi mehevät ja runsaat aromit.

Muutama vinkki, jos kotoasi ei löydy ilmatiiviitä säilytysastioita:

  • Muista sulkea pussi tiiviisti. Kun olet avannut kahvipussin, muista rullata tai sulkea se tiiviisti, kun olet annostellut kahvipavut. Monissa kahvipussimalleissa on ilmatiivis suljin, joka auttaa säilyttämään tuoreuden. Jos sellaista ei ole, yksinkertaisesti rullaa se kokoon ja sulje se tiukasti klipsillä.
  • Venttiilit. Jossain erikoiskahvipusseissa on yksisuuntainen venttiili, joka päästää hiilidioksidin ulos pussista mutta estää hapen pääsyn pussiin. Ilman tätä venttiiliä happi voi imeytyä pussiin, jolloin kahvisi vanhenee nopeammin!
  • Jauha vain se, mitä tarvitset. Monet kahvinjuojat tekevät sen virheen, että jauhavat kaikki kahvipavut kerralla ja laittavat jauhot purkkeihin tai astioihin tulevaa käyttöä varten. Näin menetellen hapettuminen nopeutuu ja kahvi jää tylsän makuiseksi. Pidä kahvisi tuoreena mahdollisimman pitkään jauhamalla pieniä määriä kerrallaan.

Voinko säilyttää kahvia jääkaapissa tai pakastimessa?

Kyllä ja ei...

Jos haluat säilyttää kahvia kunnolla pakastimessa ja säilyttää makuja, tarvitset tyhjiöpakkauksen ja/tai useita ilmatiiviitä astioita. Jos sinulla ei ole oikeita tarvikkeita, kokonaisten kahvipapujen laittaminen pakastimeen voi aiheuttaa niiden luonnollisten aromien heikkenemistä lisääntyneen kosteuden ja tiheän hapen vaikutuksen vuoksi.

Yleisesti ottaen kahvipapujen säilyttäminen jääkaapissa tai pakastimessa voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.