Kahvin jauhaminen - lähes kaikki mitä sinun tulee tietää

Published on 1 August 2021

Elämässä on hyvin vähän yhtä ihania nautintoja kuin juuri keitetty kuppi kahvia. Jauhatuksesta, myllystä ja valmistusmenetelmästä riippuen samasta kahvipavusta voi saada erilaisia makuja.

Kun ostat kokonaisia papuja ja jauhat kahvin itse, voit olla varma tuoreudesta, jota valmiiksi jauhettu kahvi ei tarjoa. Kahvipavun ulkopinta sulkee sisäänsä öljyt ja aromit. Jauhamisen jälkeen nämä haihtuvat öljyt voivat alkaa haihtua. Jotta kahvista saisi parhaan mahdollisen hyödyn, on aina parasta jauhaa kahvipavut itse juuri ennen kahvin valmistusta.

Hyvän kahvin valmistukseen kuuluu veden käyttäminen papujen aromien erottamiseen. Veden lämpötila, pavun jauhatus ja näiden kahden kosketuksen kesto määräävät, kuinka vahvaa tai heikkoa, rohkeaa tai mietoa kahvi on.

Ensimmäinen askel oman kahvipapusi jauhamiseen on kahvimyllyn valitseminen.

Mikä kahvimylly kannattaisi ostaa?

Saatavilla on useita erilaisia kahvimyllyjä, joista jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Teräkahvimylly

Useimmille meistä nämä ovat tutuin kahvimyllytyyppi. Niitä on saatavilla lähes kaikkialla, ja ne käyttävät kahvin jauhamiseen nopeasti pyörivää terää. Tämän kahvimyllytyypin suurin etu on se, että sitä on saatavilla jokaisessa kaupassa ja se on erittäin edullinen. Ongelmana on se, että terämylly jauhaa kahvin epätasaisesti. Usein samaan jauhatukseen päätyy suuria ja pieniä hiukkasia. Näin saat todennäköisesti epätasaisen kahvikupin.

Terämyllyn avulla voi olla vaikeaa saada samasta kahvista sama tulos päivästä toiseen.

Litteälevyinen kahvimylly

Litteälevyinen eli Flat Disk Burr -kahvimylly käyttää kahta nopeasti pyörivää kiekkoa kahvin murskaamiseen tarkasti. Litteät levyt voivat kuumentua ja muuttaa kahvin makua, mutta tämä mylly jauhaa kahvin erittäin tarkasti joka kerta.

Kartiomainen kahvimylly

Tätä kahvimyllytyyppiä käytetään kahviloissa. Moottori toimii hitaammin ja estää laitetta kuumenemasta. Kartiokiekot jauhavat kahvin täydellisesti. Näillä koneilla on helppo saada kaikkea karkeasta jauhatuksesta turkkilaiseen jauhettuun kahviin. Vaikka ne ovat kalliimpia, ne saavat aikaan joka kerta täydellisen jauhatuksen.

Käsikäyttöinen kahvimylly

Niille, jotka haluavat varmistaa, että he saavat hyvää kahvia silloinkin, kun sähköt ovat poikki, on olemassa käsikahvimyllyt. Aikoinaan näitä löytyi monessa maassa lähes jokaisesta kotitaloudesta, mutta ne ovat menettäneet suosiotaan. Koska siinä ei ole moottoria, mikään ei lämmitä kahvia. Käsikahvimyllyllä saa erittäin tarkan jauhatuksen. Todellinen haittapuoli on se, että vaatii paljon työtä saadakseen vähän kahvia. Kahvipavut ovat kovia ja vastustuskykyisiä jauhettaessa, joten saat käsimyllystä hyvän aamutreenin.

Tutustu erilaisiin kahvimyllyihin Slurpin sivuilla.

Kahvin jauhaminen ja oikea jauhanta-aste

Jauhatus sekoitetaan usein paahtoon, kun kahvista puhuttaessa vaikka ne ovat täysin eri asioita.

Jauhatus on karkeusaste, johon kahvi jauhetaan, karkeasta jauhettuun. Kahvin jauhatus valitaan käytettävän kahvinkeittimen tyypin perusteella.

Paahto tarkoittaa sitä, kuinka kuumia ja kuinka kauan kahvipaahtimo on paahtanut kahvipapuja. Vaikka voit ostaa vihreitä kahvipapuja ja paahtaa ne itse, useimmat ostavat kahvipapuja valmiiksi paahdettuina.

Kun valitset miten kahvi jauhetaan sinun on otettava huomioon minkälaista kahvinkeitintä käytät.

Kahvin jauhaminen ja eri jauhanta-asteet

Karkea jauhatus

Tässä on suurimmat hiukkaset, noin leivänmurun kokoiset. Tämä on ihanteellinen jauhatus French Press -kahvin valmistukseen ja kahvin keittämiseen perkolaattoreissa. Jotta kahvin koko maku saadaan esiin, kahvin on oltava pidempään kosketuksissa kuuman veden kanssa.

Keskikokoinen jauhatus

Tämä kahvin jauhatus on suunnilleen taloussokerin kokoista, keskikokoiset jauhatukset ovat yleisimpiä valmiiksi jauhetuissa kahveissa. Ne sopivat parhaiten tyhjiö- ja joihinkin tippakahvinkeittimiin. Veden on oltava kosketuksissa muutaman sekunnin ajan. Koska tämä on "keskimmäinen kahvimylly", se on kaikkein monipuolisin.

Hieno jauhatus

Hieno jauhatus sopii täydellisesti espressokoneisiin, mutta sitä voidaan käyttää myös sähköisissä tippakahvinkeittimissä ja suodatinkahvinkeittimissä. Sitä ei yleensä käytetä, kun valmistetaan kahvia French Press -puristimella, koska se jättää lasiin paljon sakkaa.

Erittäin hienojakoinen jauhatus

Jauhettu kahvi tuntuu hienojakoisena aikalailla jauholta. Se vaatii erityisen jauhimen ja sitä käytetään turkkilaisen kahvin valmistuksessa. Tämäntyyppisen kahvin annetaan keittyä ja kiehua muutaman minuutin ajan, jotta se saa täyden maun. Turkkilaisessa kahvissa siihen sekoitetaan yleensä mausteita ja sokeria, jotta se saa lämpimän ja täyteläisen maun.

Valmiiksi jauhetut kahvipavut voivat olla paras vaihtoehto sinulle

Jos et halua jauhaa kahvia itse, toiseksi paras vaihtoehto on jauhattaa kahvi puolestasi. Tällöin kahvin myyjä jauhaa kahvin yleensä juuri ennen sen lähettämistä sinulle. Ero oman jauhamisen ja hyvämaineisen kahvipaahtimon tekemän jauhamisen välillä on huomaamaton. Vaikka kahvi ei pysy yhtä pitkään tuoreena, valmiiksi jauhettu kahvi yleensä riittää tavalliselle kahvinjuojalle.

Jos haluat jauhaa kahvipavut, tarvitset itsellesi kahvimyllyn. Tämä opas auttaa kahvimyllyn valinnassa.

Miten päättää minkälaisen jauhatuksen haluat?

Yleisesti ottaen mitä hienompi jauhatus, sitä voimakkaampi maku. Tavalliselle kahvikupilliselle normaali keskikokoinen jauhatus sopii erinomaisesti. Espressokoneessa, jossa kahvi valmistetaan korkealla paineella, hienoksi jauhetut pavut ovat parhaita, jotta niistä ehtii irrota riittävästi makua.

Alle on koottu yleisimmät kahvin jauhatukset eri tyyppisille kahveille:

ValmistustapaJauhatusasteSelitys jauhatusasteelle
Cold brewKarkeaVesi on kosketuksissa kahviporojen kanssa yli 12 tuntia.
PressopannuKarkeaKoska vesi on kontaktissa kahviporojen kanssa yleensä 4 minuuttia, kahvi ei saa olla liian hienoksi jauhettua tai se yliuuttuu helposti.
ChemexKeskikarkea-karkeaVesi viettää jonkun verran aikaa suodattimessa eikä valu suoraan läpi.
AeropressKeskikarkea-karkeaJos teet kahvia nopeammalla prosessilla (90s), käytä hienompaa jauhatusastetta.
Pour overKeskikarkeaTässä valmistustavassa vesi valuu 2-3 minuutissa kahviporojen läpi, joten keskikarkea jauhatus sopii erinomaisesti
SuodatinkahviKeskikarkea-HienoVesi tippuu kohtalaisen nopeasti kahviporojen läpi.
MutteripannuHienoKoska vesi kulkee pienen paineen avulla kohtalaisen nopeasti kahvipapujen läpi, tulee niiden olla riittävän hienoksi jauhettuja, että kahvi ehtii uuttua.
EspressoErittäin hienoVesi on kosketuksissa papujen kanssa vain lyhyen ajan, joten kahvin tulee olla todella hienoksi jauhettua.

Riippumatta siitä, minkälaisen jauhatuksen valitset, menestyksen avain on tasainen jauhatus.