Mutteripannun puhdistus - näin pidät mutteripannun kunnossa

Published on 23 February 2022

Mutteripannun puhdistus ei ole vaikeaa kun tietää pari perusasiaa sen valmistusmateriaaleista ja ymmärtää puhtaanapidon tärkeyden makoisan kahvin kannalta.

Tässä tiiviissä artikkelissa käydään läpi mitä mutteripannun eli mokkapannun puhdistus vaatii.

Mitä tarvitset mutteripannun puhdistukseen?

Mutteripannun puhdistus onnistuu näillä välineillä ja tarvikkeilla:

  • pesuharja ja/tai pulloharja
  • pesuaine
  • puhdas vesi

Mutteripannun puhdistus ei siis vaadi mitään erikoistarvikkeita, vaan pärjäät hyvin välineillä, joita löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta taloudesta. Voit käyttää ihan normaalia käsitiskissä käytettävää astianpesuainetta pannun puhdistuksessa.

Mitä ei pidä tehdä mutteripannua puhdistaessa?

Koska suurin osa mutteripannujen yläosista ovat alumiinisia, etenkin Bialettin tekemät, et voi käyttää puhdistukseen aineita, jotka eivät sovi alumiinille. Esimerkiksi Cafiza ei tästä syystä sovi mutteripannun puhdistukseen.

Puhdistaminen kannattaa aloittaa vasta kun pannu on viileä, sillä kuuman pannun käsittelyssä polttaa helposti sormet. Jossain tapauksissa pesuaine voi myös reagoida ennalta-arvattavalla tavalla kuumaan kahvipannuun.

On myös hyvä pitää mielessä, että puhdistus on paljon helpompaa jos kahvin ja kahvinporojen ei anna seistä pannussa liian kauaa. On helpompaa puhdistaa mokkapannu ennen kuin kahvilla on mahdollisuutta alkaa pinttyä.

Ellei mutteripannun käyttöohje erikseen sano pannun olevan astianpesukoneystävällinen sitä ei myöskään kannata koskaan laittaa sinne. Astianpesukoneen pesuaineet helposti pilaavat koko mokkapannun. Pidä siis puhdistustapa mielessä mutteripannun valinnassa.

Miten puhdistaa mutteripannu?

Mutteripannun puhdistuksen voi jakaa pariin eri luokkaan. Ensimmäinen niistä on säännöllisesti jokaisen käyttökerran jälkeen tapahtuva pikainen puhdistus ja toinen on ajoittain tehtävä perusteellinen pesu.

Jokaisen käyttökerran jälkeiset toimenpiteet:

  1. Odota, että pannu jäähtyy (tai viilennä sitä kylmällä vedellä)
  2. Kierrä pannun ylä- ja alaosa irti toisistaan.
  3. Irrota kahvisuodatin ja heitä kahvinporot pois biojätteeseen.
  4. Huuhtele yläosa, kahvisuodatin sekä alaosa juoksevan veden alla. Voit käyttää puhdistuksessa apuna pesu- tai pulloharjaa. Jokaisen käyttökerran jälkeen ei kuitenkaan ole tarpeellista käyttää pesuainetta.
  5. Laita mutteripannu kuivamaan siten, että vesi pääsee valumaan pois osista eli jokainen osa ylösalaisin.

Yllä olevalla prosessilla saat pidettyä mutteripannun puhtaana ja pidentää sen käyttöikää. Aika ajoin kannattaa kuitenkin tehdä myös perusteellisempi pesu, joka on muuten hyvin samankaltainen kuin yllä oleva puhdistustapa, mutta perusteellisessa pesussa kannattaa käyttää käsitiskiainetta (esim. Fairy) apuna. Muista kiinnittää erityistä huomiota huolelliseen huuhteluun, jotta pesuainejäämät eivät vaikuta kahvin makuun seuraavalla keittokerralla.

Perusteellisemmassa pesussa kannattaa myös käyttää pulloharjaa tai vastaavaa ja hinkata sillä kunnolla etenkin alaosan pyöreät reunat sekä yläosan mutterikulmat. Muista myös pestä kahvisuodattimen sekä yläosan välinen suodatin kunnolla ainakin silloin tällöin.