Cold brew eli kylmäuutettu kahvi - ohje onnistuneeseen kahviin

Published on 1 April 2022

Cold brew- eli kylmäuutettu kahvi on nimensä mukaisesti kahvia, joka on valmistettu uuttamalla kahvia kylmässä vedessä. Kylmäuutettua kahvia ei siis missään vaiheessa valmistusprosessia lämmitetä vaan se valmistuu ilman lämmittämistä.

Miksi tehdä cold brew -kahvia?

Cold brew -kahvin tekemininen on hyvä idea muutamasta syystä:

 • Hidas uuttaminen imee kaiken kahvin maun ja kofeiinin pavuista.
 • Se jättää kuitenkin jälkeensä myös suurimman osan niistä yhdisteistä, jotka voivat saada kahvin maistumaan kitkerältä ja happamalta. Tämä tarkoittaa, että kylmäuutettu kahvi on uskomattoman pehmeää ja lähes makean makuista.
 • Voit helposti säätää kylmäkahvin vahvuutta makusi mukaan.
 • Kylmäuutetun kahvin tekeminen on helppoa eikä vaadi paljoa aikaa! Siksi se sopii täydellisesti esimerkiksi illalla ennen nukkumaanmenoa valmistettavaksi - saat kätevästi aamukahvit valmiiksi.
 • Kylmäuutettu kahvi säilyy pitkään valmistuksen jälkeen juomakelpoisena (jopa 7-10 päivää).

Kylmäuutettu kahvi on monelle myös erilainen tai uusi tapa nauttia kahvista ja saada vaihtelua tuttuun juomaan. Kahvia oppii arvostamaan juomana ihan eri tavalla kun sitä nauttii monessa eri muodossa, olipa kyseessä kylmäuutto, voimakas espresso tai maitoisa caffé latte.

Kylmäuutetun kahvin valmistusohje

Kylmäuutetun kahvin valmistaminen ei ole mikään suuri haaste, eikä sen hallitseminen vaadi koulutetun baristan taitoja. Et edes tarvitse juurikaan muita erikoislaitteita kuin suuren astian kahvin valmistusta varten ja siivilän (ja paperisuodattimen). Jos sinulta löytyy pressopannu, niin vielä parempi juttu.

Tarvittavat välineet:

 • Pressopannu tai astia, siivilä ja mahdollisesti paperisuodatin
 • Jauhettuja kahvipapuja
 • Vettä

Jos jauhat kahvipavut itse, sopiva jauhatus on samanlainen kuin pressopannulla valmistettaessa eli se saa olla kohtalaisen karkeaa. Voit valita pavut mielesi mukaan ja kannattaakin kokeilla erilaisia paahtoasteita ja makuprofiileja.

Cold brew -valmistusohje:

 1. Mittaa 12g kahvipapuja per desilitra vettä. Eli litran valmistukseen tarvitset 120g papuja.
 2. Jauha pavut pressopannulle sopivalla jauhatuksella.
 3. Lisää kahvi ja kylmä vesi pressopannuun tai muuhun astiaan, jossa valmistat cold brew -kahvia.
 4. Anna kahvin valmistua ainakin 8h eli vaikka yön yli. Monet vannovat jopa 16h uuttamisajan tuottavan parhaat tulokset.
 5. Kahvin uututtua, suodata kahvipavut joko pressopannun männällä tai siivilällä.
 6. Nauti!

Kylmäuutettu kahvi säilyy jääkaapissa viikon verran eli voit huoletta tehdä kerralla suuremman määrän. Jos haluat säästää kahvipavuissa, voit käyttää normaalimpaa 6-7g/100ml suhdetta, mutta tällöin varaudu uuttamaan cold brew -kahvia vähintään 12 tuntia, mieluusti jopa 16 tuntia.

Muista myös, että jos saat valmista cold brew -kahvia 0,5l niin saat siitä käytännössä 1l kahvia, sillä kylmäuutettua kahvia on tarkoitus laimentaa samalla määrällä vettä. Eli 1dl kylmäuutettua kahvia tuottaa 2dl juomakelpoista kahvia.

Jos et halua juoda cold brew -kahvia sellaisenaan, voit tietysti lorauttaa joukkoon maitoa. Monet nauttivat kylmäkahvista kesällä jääpalojen kanssa. Voit lisätä esimerkiksi makusiirappia tai sokeria tuomaan lisää makeutta. Myös erilaiset mausteet kuten kaneli, kardemumma tai vanilja sopii erinomaisesti!

Kylmäuutettua kahvia ja appelsiinia

Jos haluat leikitellä vielä enemmän, voit sekoittaa cold brew -kahvia esimerkiksi vanijajäätelöön, jolloin saat affogato-tyyppistä jälkiruoaksi sopivaa herkkua. Voit kokeilla myös vissyvettä tai tonicia normaalin veden sijasta valmiin seoksen lantraamisessa.

Usein kysyttyä cold brew -kahvista

Alle on koostettu usein kysyttyjä kysymyksiä cold brew eli kylmäuutetusta kahvista.

Voiko cold brew -kahvia tehdä pressopannulla?

Kyllä, pressopannu on täydellinen väline cold brew -kahvin valmistamiseen, koska sillä pystyy helposti erottamaan kahviporot vedestä kun kahvi on uuttunut riittävän kauan.

Onko kylmäuutetussa kahvissa enemmän kofeiinia kuin normaalissa kahvissa?

Tyypillisesti kylmäuutettussa kahvissa on enemmän kofeiinia kuin normaalissa kahvissa, johtuen pitkästä altistumisajasta kahviporoille sekä erilaisesta suhteesta kahvin ja veden välillä.

Ero ei kuitenkaan ole suuri. Normaalissa kahvissa kahvia käytetään yleensä 6-7g per 100ml vettä. Kylmäuutetussa kahvissa suhde on 12g / 100ml vettä eli melkein tuplat. Lue täältä lisää kahvin kofeiinipitoisuudesta.

Kuinka kauan kylmäuutettu kahvi säilyy?

Kylmäuutettu kahvi säilyy tiukan kannan alla jääkaapissa jopa 7-10 päivää olettaen, että kahviporot on erotettu nesteestä huolella. Tiedät säilyttäneesi cold brew -kahvia liian kauan, jos se tuoksahtaa tai maistuu vanhentuneelta.

Lähteitä: