Ihanteellinen kahvin lämpötila sekä tekemiseen että tarjoiluun

Julkaistu May 4, 2022

Ihanteellinen kahvin lämpötila sekä tekemiseen että tarjoiluun

Mikä on ihanteellinen kahvin lämpötila? Jos puhutaan kahvin valmistamisesta, niin paras lämpötila kahville on n. 96C astetta.

Tämä lämpötila tuo esiin kahvipapujen maut juuri sopivasti. Kahvia keittäessä veden ei siis tarvitse kiehua missään välissä.

Mitä tapahtuu jos kahvia keittää väärässä lämpötilassa?

Ensinnäkin hyvä puoli on, että lähes kaikki kahvinkeittimet hoitavat kahvin keittämiseen käytettävän lämpötilan säätelyn automaattisesti.

Mutta jos teet kahvia esimerkiksi pressopannulla tai mutteripannulla, joudut itse tarkkailemaan ja säätämään lämpötilaa.

Jos kahvia keittää liian kuumassa vedessä, saatat yliuuttaa kahvia. Yliuuttamisessa kahvista irtoaa makua ja aromeja liian nopeasti, joka johtaa useimmiten katkeraan ja epämiellyttävään makuun. Tästä syystä keittoveden lämpötilaa on hyvä tarkkailla.

Jos taas käytät liian alhaista lämpötilaa kahvin keittämisessä, maut ja aromit eivät uutu riittävästi. Seurauksena on kahvi, jossa ei ole kaikkea sitä kahvin makua, mitä kahvipavuista voidaan saada irti ja se on mautonta ja mahdollisesti hapanta.

Välineitä, jotka voivat olla hyödyksi

Tehdessäsi kahvia esimerkiksi pressopannulla tai Aeropressillä, eli tavalla jossa vesi esikeitetään ennen kahvin uuttoa, on todella hyödyllistä käyttää vedenkeitintä, jolla voi valita lämpötilan. Näin saat juuri oikean lämpöistä vettä.

Jos käytössäsi ei ole kyseistä vedenkeitintä vaan enemmän perusmalli, voit tottakai keittää vettä 100C asti, mutta tällöin veden kannattaa antaa jäähtyä vajaan minuutin verran ennen kuin alat uuttamaan siitä kahvia.

Voit tottakai käyttää myös lämpömittaria, jolla pystyt seuraamaan veden lämpötilaa.

Kylmän kahvin ihanteellinen lämpötila

Cold brew kahvin tekeminen

Kun teet kuumaa kahvia, uuttamisessa menee yleensä 2-4 minuuttia. Mutta jos teet cold brew-kahvia et tietenkään tarvitse kiehuvaa vettä. Cold brewin tekemiseen on kaksi tyypillistä tapaa:

  1. Joko teet sitä huonelämpötilassa eli noin 22 asteessa, tai
  2. Valmistat cold brew-kahvia jääkaapissa eli noin 8 asteessa

Jos teet kahvia huonelämpötilassa, voit tehdä kahvia joko kylmään tai lämpimämpään veteen, sillä se asettuu kyllä sieltä huonelämpötilaan. Mutta älä käytä keitettyä vettä, sillä tällöin muutat uuttoaikaa radikaalisti. Huonelämpötilassa cold brew-kahvi valmistuu 8-12 tunnissa. Saat hyvää kahvia todennäköisesti 10 tunnissa.

Jääkaapissa valmistettu kylmäuutettu kahvi tekeytyy kauemmin, yleensä 12-20 tuntia. Kultakutri-piste on todennäköisesti 16 tunnin kohdalla. Jääkaapissa tehty cold brew maistuu vähän kevyemmältä kuin huonelämpötilassa tehty, koska kahvi on uuttunut pidempään ja siten maut ovat tekeytyneet huolellisemmmin.

Kahvin keittolämpötila vs kahvin tarjoilulämpötila

Tähän asti tässä artikkelissa ollaan puhuttu kahvin keittolämpötilasta, mutta ei vielä tarjoilulämpötilasta. Yleisesti ottaen kahvia ei tarjoilla keittolämpötilassa vaan kylmempänä.

Kahvin tarjoilulämpötila on hyvä pitää 75-80C-asteen välissä.

Tässä lämpötilassa kahvi ei polta suuta, mutta ei myöskään ole liian viileää nautittavaksi. Jos olet keittänyt kahvia 95-96 asteen tietämillä, sen lämpötila laskee hyvään tarjoilulämpötilaan noin 1-2 minuutin sisällä riippuen astiasta. Normaalissa kahvimukissa kahvi viilenee vähän nopeammin kuin esimerkiksi metallisessa mukissa, mutta hitaammin kuin lasisessa mukissa.

Tsekkaa kahvikoneet, pavut ja kahvimyllyt Hintaoppaasta tai KitchenTimestä.