Erinomaista kahvia mutteripannulla

Published on 29 March 2022

Mutteripannu eli mokkapannu on maailmalla suosittu tapa valmistaa kahvia. Mutteripannun juuret ovat Italiassa, jossa käytännössä jokaisesta taloudesta löytyy Moka Express-mutteripannu vähintään yhdessä koossa.

Mutteripannulla saa aikaan voimakasta melkein espressomaista kahvia, joka luo erinomaisen pohjan maitokahveille tai erikoiskahveille.

Mutteripannun toimintaperiaate ja osat

Mutteripannu koostuu kolmesta osasta:

  • alaosa eli pannu
  • kahvisuppilo, johon kahviporot tulevat
  • yläosa, jonne kahvi päätyy

Mutteripannun osat

Mutteripannun toimintatapa on yksinkertainen. Pannun alaosaan laitetaan vettä, joka kiehuessaan nousee paineen takia jauhetun kahvin läpi pannun yläosaan kahvina. Mutteripannu pohjautuu siis paineeseen aivan kuten espressokeitin.

Mutteripannun käyttö

Mutteripannun käyttö ei ole monimutkaista, mutta hyvälaatuisen kahvin tekeminen vaatii jonkun verran harjoittelua. Yksinkertaisuudessaan kahvin tekeminen mutteripannulla tapahtuu seuraavien vaiheiden kautta:

  1. Täytä mutteripannun alaosa pannussa olevaan venttiiliin saakka vedellä ja pistä levy päälle. Veden lämpötilalla ei oikeastaan ole väliä.
  2. Täytä kahvisuppilo kahviporoilla, mutta älä pakkaa eli tiivistä kahvia. Liian tiiviiksi pakattu kahvi vaikeuttaa veden pääsyä kahvin läpi ja siten kahvi helposti ylierittyy johtaen kitkerään kahviin.
  3. Kun vesi kiehuu alaosassa, siirrä pannu pois levyltä ja laita kahvisuppilo kahveineen sen päälle.
  4. Kierrä mutteripannun yläosa tiukasti alaosaan. Monesti helpottaa jos pidät kiinni kuumasta alaosasta pannulapulla, jotta et polta käsiäsi.
  5. Siirrä mutteripannu takaisin levylle ja nosta kansi yläasentoon, jotta voit tarkkailla kahvin valumista. Pidä lämpötila korkealla, mutta ei täysillä. Usein 6/9 on riittävä lämpötila.
  6. Kun kahvi alkaa tippumaan mutteripannun yläosaan, laske levyn lämpötilaa muutamalla pykälällä esim 4/9. Näin voit estää liian nopean kahvin suodatuksen ja välttää kitkerän maun. Jos kahvi pulppuaa äänekkäästi, levy on todennäköisesti liian kuumalla.
  7. Kun kahvintulo loppuu, kahvi on valmista juotavaksi. Älä jätä kahvia pannuun vaan siirrä se nopeasti mukiin.

Yllä olevassa prosessissa on kuvattu muutama kohta eri tavalla kuin monessa muussa netistä löytyvästä ohjeesta. Muutokset pohjautuvat kokemukseen ja liittyvät lähinnä lämmönsäätelyyn eli kohtiin 5 ja 6.

Alta löytyy erinomainen 12 minuuttia pitkä video, jossa käydään läpi miten saa erinomaista kahvia mutteripannulla:

Kun teet kahvia mutteripannulla, on tärkeää muistaa täyttää kahvisihti aina täyteen kahvia eikä jättää sitä puoliväliin. Jos se ei ole täynnä, kahvi on yläosaan päätyessään todennäköisesti aivan liian laimeaa. Toisaalta jos tamppaat kahvisihdin samaan tapaan kuin barista tamppaa espresson kahvilassa, kahvista tulee helposti ylivahvaa.

Usein kysyttyä mutteripannusta

Alle on koostettu usein kysyttyjä kysymyksiä liittyen mutteripannuun sekä kahvin valmistamiseen mutteripannulla.

Minkälainen jauhatus mutteripannuun?

Jauhatus mutteripannuun on hyvä olla hienoa, mutta ei aivan yhtä hienoa kuin espressokeittimessä. Hieno jauhatus on toivottavaa, jotta vesi pystyy saamaan mukaansa makua sillä se kulkee kohtalaisen nopeasti kahviporojen läpi.

Jos ostat kahvipapuja kahvilasta tai esimerkiksi Slurpilta, voit pyytää heitä jauhamaan kahvin mutteripannuun sopivalla jauhatuksella.

Voiko mutteripannua käyttää induktioliedellä?

Jos mutteripannu on alumiinista, niin se ei sovi induktioliedelle ellei sen alla käytetä adapteria. Onneksi nykyisin löytyy myös induktioliedelle sopivia mutteripannuja kuten Bialettin 6-kupin keitin.

Saako mutteripannulla tehtyä espressoa?

Mutteripannulla ei saa tehtyä espressoa, vaikka sillä saakin tehtyä vahvaa kahvia.

Mistä johtuu, että mutteripannulla tehty kahvi on liian kitkerää?

Todennäköisin syy on se, että kahvin jauhatus on liian hienoa. Toinen mahdollinen selittävä tekijä on, että olet käyttänyt liian kuumaa vettä. Molemmat näistä syistä johtuvat käytännössä samasta syystä - kiehuva vesi ei ole kosketuksissa kahviporoihin oikeaa aikaa.

Miten mutteripannu kannattaa puhdistaa?

Mutteripannun puhdistus tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että huuhtelet osat kunnolla pian kahvin valmistamisen jälkeen ja peset niitä kevyesti pesuharjalla. Lue täältä tarkemmat ohjeet mutteripannun puhdistukseen.

Minkä kokoinen mutteripannu kannattaa ostaa?

Mutteripannu kannattaa valita kahvinjuojien lukumäärän mukaan. Mutteripannulla ei saa suuria kuppeja kahvia, vaan enemmänkin espressotyyppisiä pienempiä kahviannoksia. Lue täältä lisää mutteripannun valinnasta.