Kahvimyllyn valinta - löydä sopiva kahvimylly

Published on 23 February 2022

Käytännössä kaikki, jotka nauttivat hyvästä kahvista suosittelevat, että kahvipavut jauhetaan juuri ennen kuin niistä valmistetaan kahvia. Jos haluat jauhaa kahvipavut kotona edessäsi on kahvimyllyn ostaminen ja sopivan kahvimyllyn valinta.

Kahvimyllyn valinnassa pitää huomioida seuraavat asiat:

  • kahvimyllyn tyyppi (sähköinen tai käsikäyttöinen)
  • toivottava kahvin jauhatusaste
  • kahvimyllyn hinta

Sähköinen vai käsikäyttöinen kahvimylly?

Ensinnäkin kahvimyllyn tyyppiä on syytä miettiä. On kaksi vaihtoehtoa, eli sähköinen tai käsikäyttöinen kahvimylly. Sähköiset kahvimyllyt ovat nopeampia ja helpompia käyttää, mutta ne vaativat pistorasiaa. Käsikäyttöiset myllyt taas voivat olla hieman hitaampia, mutta niiden hinta on usein halvempi.

Kahvimyllyn tulee soveltua käyttötarkoitukseen. Jos haluat tehdä esimerkiksi vain pienen määrän kahvia kerralla, ei sinun tarvitse hankkia suuria koneita. Valitsemalla oikean kahvimyllyn saat parhaan lopputuloksen.

Käsikäyttöinen kahvimylly sopii hyvin henkilöille, jotka keittävät kahvia 1-2 henkilölle eikä keitä kahvia useita kertoja päivässä. Usealla käsikäyttöisellä kahvimyllyllä saa aikaan hyvälaatuista ja tasaista kahvijauhetta.

Jos kuitenkin haluaa tehdä kahvia useammalle kuin kahdelle henkilölle, sähköinen kahvimylly on paras vaihtoehto. Tämä johtuu siitä, että usein manuaalisen kahvimyllyn käyttö käy oikeasti työstä. Jos tekee kahvia esimerkiksi 4 hengelle pressopannulla (noin litran verran), tulisi jauhettuja kahvipapuja olla 6g/dl eli kahvipapuja pitäisi jauhaa käsin noin 60g.

Sähkökäyttöinen kahvimylly on siis kätevämpi valinta kun kahvia jauhetaan suurempia määriä tai jos kahvipapuja jauhetaan useasti. Sähköiset kahvimyllyt maksavat tietysti enemmän kuin käsikäyttöiset kahvimyllyt, ne myös pitävät ääntä sekä vaativat pistokkeen sekä enemmän pöytätilaa.

Valitse käsikäyttöinen kahvimylly kun...Valitse sähköinen kahvimylly kun...
jauhat kahvia 1-2 henkilöllejauhat kahvia usein tai paljon kerralla
haluat kokeilla kahvin jauhamista kotona ilman suuria investointejatiedät haluavasi jauhaa kahvisi itse
pöytätila on niukillasinulta löytyy riittävästi pöytätilaa ja pistorasioita
olet valmis käyttämään aikaa kahvin jauhamiseenhaluat saada kahvin jauhettua kätevästi

Jos et ole varma miten tosissasi olet kahvin jauhamisen suhteen, osta alkuun käsikäyttöinen kahvimylly. Mikäli pidät vastajauhetusta kahvista, voit ajan kanssa hankkia sopivan sähkökäyttöisen kahvimyllyn.

Oikea kahvin jauhatusaste

Toinen asia, jonka kannattaa huomioida kahvimyllyn valinnassa, on kahvin toivottu jauhatusaste. Jos haluat tehdä kotona espressoa, sinun täytyy valita kahvimylly, joka pystyy riittävän hienojakoiseen jauhatukseen. Kahvipapujen jauhaminen espressoa varten on käytännössä aina sähköisten kahvimyllyjen tehtävä ja todennäköisesti joudut silloin valitsemaan jonkun vähän arvokkaamman kahvimyllyn.

Jos taas teet kahvia pääsääntöisesti pressopannulla, mutteripannulla tai suodattamalla pärjäät varmasti myös jollain edullisemmallakin kahvimyllyllä.

Suosittuja sähköisiä kahvimyllyjä kotikäyttöön on esimerkiksi:

Yllä listatut kahvimyllyt pystyvät jauhamaan enemmän tai vähemmän tasaisesti yleisimpiin kahvintekotapoihin soveltuvia kahviporoja. Tekotapaan sopiva jauhatuskarkeus auttaa sinua saamaan aina hyvää ja tasalaatuista kahvia tuoreista kahvipavuista. Liian karkeaksi jätetty kahvi ei irrota riittävästi makua esimerkiksi mutteripannulla ja toisaalta taas liian hienoksi jauhettu kahvi pilaa helposti pressopannulla keitetyn kahvin, sillä makua uuttuu liikaa ja kahviporoja päätyy helposti kahvin joukkoon suuriakin määriä.

Kahvimyllyn hinta

Kuten niin monessa muussakin tuoteryhmässä, myös kahvimyllyissä hinta korreloi tuotteen laadun kanssa. Suuremmalla summalla saa käytännössä aina paremman kahvimyllyn.

Hyvän manuaalisen kahvimyllyn voi saada jopa alle 50 eurolla, mutta jos jauhatuksen tasaisuus on tärkeää, niin tuon hinnan joutuu helposti kertomaan kahdella tai kolmella (eli 100-150 euroa).

Sähkökäyttöisen kahvimyllyn hinta on halvimmillaan noin 60 euron luokkaa, mutta sillä rahalla ei saa hyvää myllyä. Yksi suosituimmista kahvimyllyistä eli Wilfa Svart Aroma on erinomainen valinta ensimmäiseksi sähkökäyttöiseksi kahvimyllyksi, sillä sen hinta-laatusuhde on korkea.

Monipuolisemmista ja tasalaatuisemmista sähköisistä kahvimyllyistä joutuu helposti maksamaan vähintään 200 euroa.

Usein kysyttyä kahvimyllyistä

Kahvimyllyn valintaan liittyen on paljon usein kysyttyjä kysymyksiä. Tässä muutamia niistä sekä lyhyet vastaukset kysymyksiin.

Miten tunnistaa hyvän kahvimyllyn?

Hyvän kahvimyllyn tunnistaa siitä, että sen jauhatus sopii tarpeisiisi ja on tasalaatuista. Toisin sanoen, jauhetun kahvin tulisi olla keskenään saman kokoista. Jos puhutaan sähköisistä kahvimyllyistä, moottorin teholla (ja äänekkyyllä) on merkitystä. On myös hyvä, että koko mylly on rakennettu hyvin eikä tunnu liian lelulta.

Mitä ominaisuuksia kahvimyllyssä tulee olla?

Jos haluat saada jauhatuksen sopivaksi, sinun tulee pystyä helposti muokkaamaan jauhatusastetta. Usein on myös hyötyä jos voit valita kahvin jauhatusajan. Tämä on erityisen tarpeellista silloin kuin et halua punnita kahvia aina ennen jauhamista vaan säilytät kahvipapuja suoraan myllyssä. Kahvin säilytys myllyssä ei kuitenkaan ole kovin hyvä idea.

Onko kahvimyllyn terällä väliä?

Tottakai on. Teriin liittyen on muutama tärkeä asia mietittäväksi: valmistusmateriaali sekä terän muoto.

Levyterillä kahvipavut jauhetaan levyjen välissä ja karkeusastetta muokkaamalla levyt liikkuvat joko lähemmäs tai kauemmas toisistaan. Levyterillä saa tasaista jälkeä, mutta ne voi joutua uusimaan aina silloin tällöin (noin 300-600 kg jälkeen).

Monet ovat sitä mieltä, että kartioterillä varustettu kahvimylly on ainoa oikea valinta. Toimintaperiaate on samankaltainen kuin levyterillä, mutta terät eivät ole linjassa vaan noin 60 asteen kulmassa toisiaan vastaan. Näin saadaan aikaiseksi tasalaatuista jauhatusta.

Jos kahvimyllyn terät muistuttavat tehosekoittimen teriä, kannattaa mylly jättää kaupan hyllyyn, sillä niillä laatuvaihtelu on liian suurta.