15 vinkkiä parempaan kahviin pressopannulla

Published on 2 February 2022

Kahvin keittäminen pressopannulla on periaatteessa hyvin yksinkertaista: lämmitä vettä (ja pressopannu), laita kahvinpurut pressopannuun ja kaada vesi päälle, anna kahvin tekeytyä 4 minuutin ajan, paina mäntä pohjaan ja nauti kahvista.

On kuitenkin olemassa suuria ja pieniä asioita, joilla voit saada pressopannulla eli french pressillä keitetystä kahvistasi maukkaampaa. Tässä 15 vinkkiä parempaan kahviin pressopannulla.

Raaka-aineet

1. Käytä parempia kahvipapuja

Vaikka pressopannu-menetelmä auttaa säilyttämään kahvin maun, monet helposti löydettävät kahvimerkit poistavat paljon kahvin makua tuotannon ja valmistuksen aikana. Laadukasta kahvia valmistetaan pienemmissä erissä, eikä se seiso kuukausia ruokakaupan hyllyssä.

2. Käytä oikeaa jauhatusastetta

Kun valmistat espressoa, haluat hienojakoisen jauhatuksen, mutta pressopannulla haluat todennäköisesti karkeampaa (keskikarkea toimii hyvin). Karkeampi jauhatus tarkoittaa, että kuppiin päätyy vähemmän kahvinjyviä. Pressopannulla valmistettaessa kuuma vesi ja kahvipavut ovat kosketuksissa useamman minuutin ajan, joten maku ehtii uuttua hyvin.

3. Käytä hyvää kahvimyllyä

Edelliseen kohtaan liittyen, koska kokopapukahvi on tuoreempaa ja sen maku on parempi kuin valmiiksi jauhetun kahvin, kannattaa hankkia kahvimylly, joka jauhaa kahvin haluamasi karkeuteen. Vaikka kahvimyllyn hankkiminen voi monelle tuntua turhalta hifistelyltä ja rahan tuhlaukselta, hyvän kahvin ystävälle ne ovat erinomainen hankinta, sillä vastajauhettu kahvi lisää kahvista saatua nautintoa ja makua.

4. Varmista, että käyttämäsi vesi on hyvää

Me suomalaiset olemme siitä onnillisessa asemassa, että vesijohtovesi on kautta maan hyvää ja puhdasta. Jos kuitenkin teet kahvia pressopannulla esimerkiksi mökillä, joka ei kuulu vesijohtoverkon piiriin, on hyvä idea käyttää joko pullotettua tai kotoa tuotua vettä.

Esivalmistelut

Kahvin tekotavalla voi vaikuttaa monella tavalla saadun kahvin laatuun. Esivalmisteluissa johdonmukaisuus ja tarkkuus ovat kaiken A ja O.

5. Älä käytä kiehuvaa vettä

Jos lisäät vielä kiehuvaa vettä pressopannuun on olemassa pieni mahdollisuus, että jauhettujen kahvipapujen öljyt reagoivat turhan vahvasti kuumaan veteen. Tämä johtaa pelättyyn katkeraan makuun, joka voi pilata pressopannulla tehdyn kahvin makuun. Odota siis hetki, että vesi lakkaa kiehumasta ennen kuin kaadat sen pressopannuun tai lämmitä se vajaaseen 100 asteeseen vedenkeittimellä, josta löytyy lämpötilansäädin. Parhaan lopputuloksen saat todennäköisesti 90-95 asteisella vedellä.

6. Käytä vähän ylimääräistä vettä

Jos lisäät vajaan puolikkaan kupillisen verran vettä valmistusvaiheessa voit kompensoida veden, jonka kahvinporot ovat imeneet keittämisen aikana. Lisäämällä hieman enemmän vettä vähennät jauhoja kahvissasi, mutta saat silti täyden määrän kahvia kuppiin.

7. Tee vähän enemmän kuin tarvitset

Vähän liittyen edelliseen kohtaan, voit myös keittää puolikkaan kupillisen enemmän kuin mitä aiot juoda. Näin saat puhtaampaa kahvia kun sinun ei tarvitse kauhoa jokaista tippaa tekemääsi kahvia. Yleensä pohjalta löytyy vähän kahviin päätyneitä kahvijauhoja, jotka voi hyvällä omallatunnolla jättää pressopannuun.

8. Käytä ajastinta

Älä tyydy arvioi keittoaikoja. Käytä ajastinta varmistaaksesi, ettei kahvista tule kitkerää liiallisen uuttamisen vuoksi. Nyrkkisääntö on neljä minuuttia, mutta kokeile lyhyempiä tai pidempiä aikoja, kunnes saat haluamasi maun. Tasaisen haudutusajan käyttäminen auttaa pitämään maun tasaisena.

9. Punnitse kahvipavut ja vesi

Eri kahvipaputyypeillä on erilainen tiheys. Erilaisten tiheyksien vuoksi se voi joskus sekoittaa kahvikauhan tilavuuden mittauksen. Vaaka mittaa kahvin painon ja varmistaa, että käytät joka kerta saman määrän kahvia. Punnitseminen ei välttämättä ole tarpeellista siinä vaiheessa kun olet sinut käyttämiesi kahvipapujen kanssa.

10. Esilämmitä keitintä

French Pressin ainoa lämmönlähde on kuuma vesi, jota kaadat siihen. Suuri osa veden lämmöstä imeytyy kylmään French Pressiin eli pressopannuun. Esilämmittämällä pannun ensin kuuman veden alla saat nostettua pressopannun lämpötilaa ja siten siihen kaadettu vesi ei jäähdy (niin paljoa) vaan lämpö siirtyy vahvemmin kahviin.

11. Käytä riittävää suodatusta

Riittävien suodattimien käyttö auttaa myös vähentämään kahvista löytyvän kuonan määrää. Riippuen siitä, kuinka karkeita kahvinporot ovat, voit tarvita vain kaksi suodatinta. Mutta jos käytät erittäin hienoksi jauhettua kahvia, voit tarvita jopa 4 suodatinta. Mitä enemmän suodattimia käytät, sitä vähemmän kahviporoja päätyy juomaasi.

12. Anna kahvin tekeytyä rauhassa

Älä koskaan sekoita kahvia, ennen kuin olet lopettanut haudutusjakson. Sekoittaminen ennen haudutuksen päättymistä häiritsee uuttamisprosessia. Kun sekoitat kahvia kahvipavut uppoavat veteen, ja tämä hidastaa uuttamisprosessia.

Pannusta kuppiin

Kun kahvi on tekeytynyt pressopannussa riittävän kauan, on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli siitä nauttimiseen. Vaikka kaikki olisi mennyt oikein tähän pisteeseen saakka, voi nautintoa lisätä vielä muutamalla pienellä vinkillä. Oikein toimimalla voi myös välttää väärät liikkeet, joilla kahvin voi vielä tässä vaiheessa pilata.

13. Siirrä kahvi pois pressopannusta ellet juo sitä heti kokonaan

Laita kahvisi esimerkiksi dekantteriin välittömästi, jos et aio juoda sitä kerralla. Kahvin siirtäminen heti lopettaa sen hauduttamisen jatkumisen. Jos jätät kahvin pressopannuun, siitä tulee katkeraa, koska se ehtii tekeytyä liian kauan.

14. Esilämmitä muki

Kuten itse pressopannun kanssakanssa myös muki, johon kaadat kahvisi, imee kahvin lämmön. Ennen kuin kaadat kahvin, juoksuta mukia kuuman veden alla lämmittääksesi sen. Kaada sitten vesi pois, kaada kahvi ja nauti kuumasta juomastasi.

15. Ole varovainen männän kanssa

Ennen kahvin siirtämistä pressopannusta kuppiin, sinun tulee painaa mäntä pohjaan. Jos olet painalluksen kanssa turhan aggressiivinen, voit joko läikyttää kahvia tai saada kahvipuruja huolella tekemäsi kahvin joukkoon.

Yhteenveto

Moni kahviharrastaja pitää kahvia pressopannulla tehtynä parhaana tapana valmistaa tätä lähes kaikkien rakastamaa juomaa. Tämä johtuu siitä, että kahvissa säilyy enemmän kahvin luontaisia aromeja ja rasvaa. Vaikka french pressillä kahvin tekeminen on helppoa, saat yllä mainituilla vinkeillä lisää varmuutta ja tasalaatuisuutta lopputulokseen.