Kahvimylly - sähköinen vai manuaalinen mylly kotiin?

Published on 23 January 2023

Kahvimylly on laite, jolla kahvinpavut jauhetaan kahvijauheeksi ennen kahvin keittämistä. Kahvimyllyt voivat olla manuaalisia tai sähköisiä ja niillä on useita erilaisia jauhatusasteikkoja.

Jauhatusasteen valinta vaikuttaa kahvin makuelämykseen, ja eri jauhatusasteilla valmistettu kahvi saattaa maistua erilaiselta. Jauhatusasteen valinnasta riippuen kahvimyllyt voivat jauhaa kahvinpavut hienoksi tai karkeaksi.

Erilaiset kahvin valmistustavat vaativat vaihtelevia jauhatusasteita, jotta kahvin maku saadaan parhaiten esille. Esimerkiksi espresson valmistukseen tarvitaan hienosti jauhettua kahvia, kun taas French press -kahvin valmistukseen tarvitaan karkeammin jauhettua kahvia.

Tämä artikkeli keskittyy hyväksi todettuihin kahvimyllyihin, mutta sivustolta löytyy myös artikkelit kahvimyllyn valinnasta ja kahvin jauhamisasteista.

Mitä ominaisuuksia kahvimyllyltä kannattaa odottaa?

Kuten lähes kaikessa, hinnalla ja laitteen laadulla ja kyvykkyydellä on korrelaatio. Erot eri laitteiden välillä näkyvät selkeimmin jauhatuksen tasaisuudessa, erilaisten jauhatusten säätöherkkyydessä, nopeudessa sekä yleisessä käyttömukavuudessa.

Yllä listatuista asioista on hyvä nostaa esille kahvin jauhatuksen tasalaatuisuuden merkitys, sillä se aidosti vaikuttaa kahvin makuun. Jos esimerkiksi teet kahvia pressopannulla ja kahvi on jauhettu epätasaisesti, saat kerrasta toiseen vaihtelevan makuista kahvia samoista pavuista, sillä vaikka uuttaisit kahvia aina täsmälleen saman ajan, vettä on kosketuksissa papuihin eri määrä, joka vaikuttaa makuun.

Pitäisikö valita sähkökäyttöinen vai manuaalinen mylly? Päätös sähkökäyttöisen ja manuaalisen kahvimyllyn välillä voidaan tiivistää tähän taulukkoon:

Valitse käsikäyttöinen kahvimylly kun...Valitse sähköinen kahvimylly kun...
jauhat kahvia 1-2 henkilöllejauhat kahvia usein tai paljon kerralla
haluat kokeilla kahvin jauhamista kotona ilman suuria investointejatiedät haluavasi jauhaa kahvisi itse
pöytätila on niukillasinulta löytyy riittävästi pöytätilaa ja pistorasioita
olet valmis käyttämään aikaa kahvin jauhamiseenhaluat saada kahvin jauhettua nopeasti ja vaivattomasti

Lopulta valinta käsikäyttöisen ja sähköisen kahvimyllyn väliltä riippuu yksilöllisistä tarpeista ja preferensseistä. Jos haluat nopeaa ja helppoa jauhamista sekä haluat jauhaa suuremman määrän kahvia kerralla, sähköinen kahvimylly voi olla parempi valinta.

Sähköinen kahvimylly - top 3 suositusta

Alle on listattu muutamia hyviä valintoja sähköiseksi kahvimyllyksi kotiin. Muista, että kahvimyllyt jauhavat kahvia eivätkä yleisesti ottaen annostele papuja oikeaa määrää eli sinun täytyy punnita ne etukäteen keittiövaa'alla tai tietää vaadittava jauhatusaika. Jos joku mylly ei vaadi näitä toimenpiteitä, se on mainittu alla.

Wilfa Svart Aroma CGWS-130B

Wilfa Svart Aroma -kahvimylly on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen valinta. Se kykenee jopa espressojauhatukseen ok-tasolla ja kaikki muut jauhatukset sujuvat erittäin hyvin ja tasaisella laadulla.

Svart Aroma on erinomainen valinta ensimmäiseksi kahvimyllyksi sen helppokäyttöisyyden ja laadun vuoksi. Käsissä se tuntuu laadukkaalta eikä natise. Oikean jauhatusasteen valinta onnistuu kätevästi kääntämällä ylhäällä olevaa säiliötä ja säiliön sivusta näkee selkeästi ja helposti mikä jauhatusaste on valittuna.

Jokaiselle jauhatusasteelle on 3 selkeää eri tasoa eli esimerkiksi suodatinjauhatukselle löytyy "hieno", "keskikarkea" ja "karkea" jauhatus. Sama pätee myös espressoon, aeropressiin, French Pressiin jne eli oikea jauhatusaste löytyy varmasti.

Tämän kahvimyllyn huonona puolena voidaan pitää kohtalaisen kovaa käyntiääntä, jota voi verrata voimakkuudeltaan vieressä olevaan moderniin imuriin. Onneksi jauhamisessa menee yleensä vain 10-30s riippuen jauhettavien kahvipapujen määrästä, joten ääntä ei tarvitse kuunnella liian kauaa.

Toinen heikko puoli on erikoisesti muotoiltu säiliö, johon jauhetut kahvipavut tulevat. Säiliöstä kaataminen on helposti sotkuista, sillä siinä ei ole luontaista kumoamispaikkaa vaan jauhettu kahvi kaadetaan joko terävästä kulmasta tai oudosti muotoillusta syvennyksestä. Säiliö on myös tehty muovista, joka on kovin staattista ja jauhettu kahvi tarttuu siihen jokseenkin helposti. Staattisuutta voi vähentää pyöräyttämällä hivenen kostutettu lusikka kahvipapujen läpi ennen niiden jauhamista tai suihkuttamalla todella pienen määrän vettä niiden päälle.

Alla kuvakaappaus ylläolevasta videosta säiliön muodosta.

Wilfa Svart Aroma -kahvimyllyn säiliö

Tämän kahvimyllyn saa yleensä hankittua uutena noin 100-130 euron hintaan.

Tsekkaa laitteen hinta ja saatavuus Slurpista.

Yhteenveto: Wilfa Svart Aroma on yksi parhaista valinnoista ensimmäiseksi kahvimyllyksi sen erinomaisen hinta-laatusuhteen vuoksi turhauttavasta kahvisäiliöstä huolimatta.

Wilfa Svart Uniform WSFB-100S

Wilfa Svart Uniform on aiemmin mainitun Svart Aroman tehokkaampi, täsmällisempi ja kestävämpi isoveli.

Siinä missä Svart Aroma on kääritty muoviin, Svart Uniform on valmistettu ruostumattomasta teräksestä sekä alumiinista ja tarjoaa siten täysin eritasoisen käsituntuman. Erilaista on myös kahvimyllyn sisältä löytyvä tekniikka ja etenkin siellä olevat terät, jotka jauhavat tarkemmin kuin Svart Aroma.

Siinä missä Svart Aroman muovinen jauhatusastia ja sen muotoilu voivat olla turhauttavia, Svart Uniformissa säiliö on metallinen ja paremmin muotoiltu.

Wilfa Svart Uniform -kahvimylly

Svart Uniformista löytyy noin 40 erilaista jauhatusastetta, joka takaa, että vaativampikin jauhaja löytää varmasti käyttötarkoitukseensa sopivan asteen. Tämä mylly kykenee myös laadukkaaseen espressojauhatukseen.

Mylly on myös erittäin hiljainen käytössä ja siitä löytyy automaattinen pysäytysjärjestelmä, joka lopettaa jauhamisen kun pavut ovat loppuneet. Tähän löytyy myös iPhone- ja Android-appit, joilla voi säätä asetuksia ja käyttötapoja.

Useimmiten laitteen hinta pyörii noin 300 euron tietämillä. Tarkista tuotteen saatavuus ja hinta Slurpista ja Makujakaupasta.

Yhteenveto: Wilfa Svart Uniform sopii heille, jotka odottavat tasalaatuista jauhatusta ja osaavat arvostaa laadukasta ja tyylikästä laitetta.

De’Longhi KG210

De’Longhi KG210 on helppokäyttöinen sähköinen kahvimylly, joka sopii suodatin- ja pour over -kahvin valmistamiseen.

Toiminnallisuuksiltaan laite on varsin yksinkertainen, sillä valittavia karkeusasteita on vain 3. On siis hyvä huomata, että tällä laitteella ei saa jauhettua erityisen hienoa kahvia esimerkiksi espressoon. Toisaalta skaalan toisesta päästä ei välttämättä löydy myöskään sopivaa jauhatusta esimerkiksi cold brew -kahviin.

De’Longhi KG210 -kahvimylly

Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö De Longhin kahvimylly olisi hyvä valinta ensimmäiseksi kahvimyllyksi aloittelevalle kahvinjauhajalle, joka juo suodatinkahvia. Tämä pieni kahvimylly ei vie paljoakaan tilaa pyödältä ja sen puhdistus on helppoa. Erinomaisena puolena on myös se, että KG210 pystyy säätämään monta kuppia kahvia haluat keittää ja se jauhaa oikean määrän eli kahvin punnitseminen ei ole aina tarpeen.

Monet käyttäjät ovat raportoineet vaihtelevia jauhatustuloksia ja huomauttaneet kahvimyllyn aiheuttavan sotkua pöydälle ympäristöönsä. Tämän kahvimyllyn hinta pyörii useimmiten uutena 65-80 euron välillä.

Yhteenveto: De’Longhi KG210 on ok valinta, jos etsit edullista kahvimyllyä kahvipapujen jauhamiseen suodatinkahvia varten.

Manuaalinen eli käsikäyttöinen kahvimylly

Käsikäyttöiset kahvimyllyt toimivat nimensä mukaisesti käsivoimalla eli näissä saa pistää olkavarteen liikettä. Jotkut pitävät käsikäyttöisen myllyn tuomasta rutiinista ja arvostavat sitä, että ne tosiaankin toimivat ilman sähköä, mikä voi olla suuri etu esimerkiksi mökkiympäristössä.

Hario Skerton Plus

Hario Skerton Plus on yksinkertainen käsikäyttöinen kahvimylly säädettävällä jauhatusasteella. Koska mylly toimii ihmisvoimalla on se käytössä hiljainen useimpiin sähköisiin myllyihin verrattuna ellei kahvin jauhaminen mene jauhajalla tunteisiin, joka purkautuu äänekkäänä turhautumisena.

Skerton Plussaan mahtuu noin 100g papuja eli sillä voi rouskuttaa kerralla yli 10 kuppia kahvia. Tuon papumäärän jauhamiseen menee kyllä hetki poikineen eli jauhamista ei kannata jättää ihan viime tinkaan. Kuten suurella osalla muistakin kahvimyllyistä, kannattaa tätä myllyä käyttäessä punnita pavut etukäteen, että saa juuri oikean määrän tarvettaan varten.

Hario Skerton Plus käsikäyttöinen kahvimylly

Tässä myllyssä on keraamiset terät, jotka kestävät kuritusta varsin mukavasti. Jauhaessa kahvi laskeutuu suoraan lasipurkkiin, jonka voi sulkea jälkeenpäin myllyn mukana tulevalla kannella jos vahingossa jauhoi liikaa papuja. Karkeutta voi säätää varsin sujuvasti aina pressokahvista espressoon saakka eli kahvin valmistustapa ei ole esteenä tämän myllyn hankkimiselle.

Skerton Plussan puhdistaminen on helppoa, sillä sen voi purkaa osiin kätevästi ja puhdistaa juoksevan veden alla. Kahvimyllyä voi myös siistiä kuivana pienellä harjalla niin halutessaan.

Hinnalla tätä myllyä ei ole pilattu sillä sen saa useimmiten hankittua noin 40-50 euron hintaan.

Tarkista tuotteen hinta ja saatavuus Makujakaupasta ja Slurpista.

Yhteenveto: Hario Skerton Plus sopii hyvin esimerkiksi mökille tai yksinasujalle kahvimyllyksi, jos kahvinjuojia on vain muutamia. Kestitystä varten myllyn manuaalisuus voi olla rasite.

Zassenhaus Brasilia

Zassenhaus Brasilia on perinteikäs ja nostalgisen näköinen kahvimylly. Tälläinen mylly ei ole mitenkään poikkeuksellinen näky myöskään koriste-esineenä.

Myllyssä on portaaton jauhatusasteen säätö eli sillä saa hyvinkin helposti kahvin haluamaansa hienouteen. Tässä myllyssä on kaikkiaan laadukas käsituntuma vääntökahvasta säiliöön asti. Tällästä laatua voi tietenkin odottaa perinteikkäältä valmistajalta, joka sattuu vieläpä olemaan Saksasta.

Zassenhaus Brasilia kahvimylly

Varsinainen jauhatus on käytössä tasaista ja myllyn osat ovat erittäin kestäviä. Ei ole ihmekään, että tälläisiä vastaavia myllyjä löytyy ympäri maata. Koneistolle valmistaja myöntää kirjoitushetkellä 25 vuoden takuun mikä kertoo heidän luottamuksestaan valmistuslaatuun.

Tilavuutta on ihan kohtalaisesti, sillä myllyllä voi pyöräyttää pavut noin 5-6 kupilliseen kahvia. Varsinaiseen jauhamiseen menee noin pari minuuttia, jos tavoitteena on valmistaa suodatinkahvia. 1-2 kupillista saa tietysti nopeamminkin.

Näitä kahvimyllyjä saa useimmiten noin 100-120 euron hintaan. Hintaluokka pistää miettimään myös sähköisiä vaihtoehtoja, mutta erityisesti sähköttömään ympäristöön tämä Zassenhausin kahvimylly on varsin pätevä peli.

Tsekkaa tuotteen hinta ja saatavuus Makujakaupasta.

Yhteenveto: Zassenhaus Brasilia on laadukas käsikäyttöinen kahvimylly, joka kestää aktiivisessakin käytössä vuosikymmeniä.

Pieni kahvimylly hakusessa?

Jos sinulla on tarvetta vain pienelle kahvimyllylle tai jos pöytätilaa on rajoitetusti, manuaalinen kahvimylly on helppo valinta sillä sen saan kätevästi piiloon laatikkoon tai hyllyyn kun sitä ei tarvita. Yllä mainittu Zassenhausin Brasilia -mylly voi sopia myös sisustusesineeksi.

Sähköisissä malleissa tilantarve vähän väistämättä kasvaa ellei ole valmis hankkimaan jotain todella pientä myllyä. Todella pienet sähkökäyttöiset myllyt jäävät ikävä kyllä laadultaan usein vähän kookkaampien jalkoihin, koska niissä ei ole tilaa samanlaiselle mekaniikalle ja yhtä laadukkaille terille. Eli jos päätät valita jonkun pienen sähköisen kahvimyllyn, kannattaa henkisesti valmistautua päivittämään se parempaan kohtalaisen pian.