Perkolaattori-opas: näin käytät ja valitset oikean perkolaattorin

Published on 9 March 2022

Perkolaattori on vanha tapa valmistaa kahvia, joka oli suosittua ennen tippakahvinkeittimien keksimistä. Sillä on kuitenkin edelleen innokkaita faneja. Se on kahvinkeitin, joka näyttää vedenkeittimeltä. Sen sisällä lähellä kiehumispistettään olevaa vettä kierrätetään jatkuvasti kahvinporojen läpi, jolloin kahvista tulee sitä vahvempaa, mitä pidempään kierrätys jatkuu.

Perkolaattoreita on kahta tyyppiä: liesikeitin ja sähkökäyttöinen. Ne toimivat periaatteessa samalla tavalla, mutta käyttävät vain eri lämmönlähteitä. Sähköisessä kahviperkolaattorissa on sähköinen lämmityselementti pohjassa, ja se on kytkettävä pistorasiaan. Liesikeitin sen sijaan tarvitsee ulkoisen lämmönlähteen, kuten polttimen tai liekin.

Sähkökäyttöiset perkolaattorit voivat olla kalliimpia, mutta niiden etuna on automaattinen sammuminen ja usein myös lämpimänäpitotoiminto. Automaattinen sammuminen auttaa ajoituksen suhteen, sillä jos kahvia keittää perkolaattorissa liian kauan, siitä tulee helposti kitkerää.

Toisaalta liesiperkolaattorit ovat edullisempia, ja ne ovat suosittuja retkeilijöiden keskuudessa, koska ne ovat yksi helpoimmista tavoista valmistaa suuri määrä kahvia pelkän nuotion avulla. Liesipannumenetelmän haittapuolena on, että se vaatii täyden huomiosi.

Perkolaattorin toimintaperiaate ja käyttäminen

Perkolaattori on kahvipannu, jonka pohjassa on vesikammio. Kammiosta kulkee pystysuora putki astian yläosaan, ja rei'itetty kori on lähellä putken yläosaa. Pohjalla on joko sisäinen tai ulkoinen lämmönlähde.

Kun haluat keittää perkolaattorikahvia, täytä pohjakammio vedellä ja ylempi kori karkeaksi jauhetulla kahvilla ja käynnistä lämmitys.

Kun höyryä kuumennetaan, se luo tyhjiön, joka imee vettä ylös putken kautta. Sitten se suihkuaa alas jauhetun kahvin läpi takaisin alla olevaan kammioon. Tämä prosessi toistetaan, kunnes kahvi on haluamasi vahvuista.

Haudutuksen aikana haluat lämpötilan, joka ylläpitää kevyttä kuplimista kammiossa. Tätä kutsutaan "perkingiksi". Useimmissa kahviperkolaattoreissa on lasinen nuppi tai kansi, jotta voit seurata toimintaa.

Alla olevassa videossa näytetään miten perkolaattorilla tehdään kahvia käytännössä:

Perkolaattorin valintaan vaikuttaa nämä 3 asiaa

Jos haluat ostaa perkolaattorin kahvinvalmistusta varten, pidä mielessäsi nämä kolme asiaa:

Liesi vs. sähkö

Hyvä lähtökohta kahvinkeitintä etsiessäsi on päättää, haluatko liedellä käytettävän vai sähkömallin. Liesikeittimet ovat yleisempiä, edullisempia ja yleensä astianpesukoneen kestäviä. Sähkökäyttöiset perkolaattorit taas tarjoavat enemmän mukavuutta keitettäessä ja saattavat valmistaa enemmän kahvia kerralla.

Hinta

Yksi syy ostaa kahviperkolaattoreita on se, että ne ovat melko edullisia, yleensä jopa halvempia kuin tavalliset suodatinkahvilaitteet. Perkolaattorin kapasiteetti vaikuttaa usein sen hintaan, eli suuremmat laitteet ovat kalliimpia. Asiakkaiden on myös odotettava, että sähkökäyttöiset perkolaattorit maksavat enemmän kuin liesikuvioiset mallit.

Koko

Sinun tulee tietysti arvioida kahvintarve oikein. Liian pieni perkolaattori jättää kahvinjuojia janoisiksi, kun taas liian iso perkolaattori johtaa helposti hukattuun kahviin.

Suosittuja perkolaattoreita

Alle on listattu muutamia suosittuja perkolaattoreita:

Listalle on valittu sekä sähköllä että liedellä käytettäviä perkolaattoreita.

Perkolaattorin puhdistus

Koska kahviperkolaattoreissa ei käytetä paperisuodattimia, ne voivat olla hieman vaikeampia puhdistaa. Jos tämä on sinulle tärkeä asia, harkitse perkolaattoria, joka on astianpesukoneenkestävä. Onneksi astianpesukoneenkestäviä vaihtoehtoja on helppo löytää.

Jos valitset perkolaattorin, joka pitää putsata käsin, jokaisen käyttökerran jälkeen karahvi ja suodatinkori on huuhdeltava ja pyyhittävä tiskirievulla tai hankaamattomalla harjalla. Sähkökäyttöisen perkolaattorin omistajia kehotetaan välttämään laitteen pohjan kastumista puhdistuksen aikana.

Jos haluat perusteellisemman puhdistuksen, täytä perkolaattori vedellä, lisää suodatinkoriin muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa ja hauduta normaalisti. Ruokasoodan ja kuuman veden yhdistelmä poistaa kalkkikertymät ja mahdollisesti myös pinttyneet kahvitahrat. Tarkista kuitenkin ennen näiden puhdistustoimenpiteiden suorittamista, onko perkolaattorisi astianpesukoneenkestävä. Monet lieden päällä toimivat perkolaattorit voidaan purkaa ja laittaa astianpesukoneeseen, jolloin puhdistusprosessi on paljon yksinkertaisempi.

Usein kysyttyä perkolaattoreista

Minkälaista jauhatusta perkolaattori vaatii?

Sopiva jauhatus perkolaattorilla kahvin tekemiseen on melko karkea jauhatus. Liian hienoksi jauhetut kahvipavut erittävät liikaa makua, jolloin kahvista tulee helposti liian kitkerää. Toisaalta liian karkeasta ei ehdi irtoamaan riittävästi makua.

Mitä eroa on pressopannulla ja perkolaattorilla?

Pressopannun ja perkolaattorin erona on se, että pressopannussa kahviporot on koko ajan kosketuksissa veteen. Perkolaattorissa kahvi nousee putkea pitkin ylös ja valuu kahvinporojen läpi vähän samaan tyyliin kuin suodatinkahvissa.

Onko perkolaattori sama asia kuin mutteripannu?

Perkolaattori ei ole sama asia kuin mutteripannu, vaikka toimintaperiaate on hyvin samankaltainen. Perkolaattorissa kahvipapujen läpi suodatettu kahvi tippuu takaisin alas vesikammioon kun mutteripannussa valmis kahvi jää erilliseen pannun yläosaan.