Mitä tehdä jos kahvi maistuu pahalle?

Julkaistu April 29, 2022

Mitä tehdä jos kahvi maistuu pahalle?

Harva asia on yhtä hyvää kuin tuore ja aromikas kahvi - eikä mikään ole niin ikävää kuin pettymys, jonka koet, kun kahvi on liian karvasta, liian hapanta tai kitkerää.

Mitä tehdä jos kotona tehty kahvi maistuu pahalle? Ensin pitää selvittää, että mikä aiheutti kahvin huonon maun, jotta saman ongelman voi välttää tulevaisuudessa.

Tässä artikkelissa opitaan tunnistamaan tyypillisimmät kahvin makuun liittyvät ongelmat. Tutustutaan kahvin vianmäärityksen ensimmäiseen vaiheeseen eli uuttamiseen.

Kahvin uuttaminen eli kuinka vahvaa kahvi on?

Kun yhdistät kahvin ja veden kahvin valmistamiseksi, käytännössä uutat uutta juomaa. Yksinkertaistetusti kuvattuna, vesi vesi irrottaa aineksia ja makua kahviporoista. Hapot, sokerit, öljyt… ynnä muita asioita, jotka muodostavat kahvin maun.

On kuitenkin hyvä ymmärtää, että kaikki näitä aineet ja maut eivät uutu samaan aikaan. Ensin tulevat hapot, sitten keskitason aromit, sokerit ja öljyt, sitten matalammat makuvivahteet ja lopuksi erittäin karvas aines.

Uuttamisprosessissa on siis jossain kohtaa “sweet spot”, jossa maku ja koostumus on juuri oikea. Tässä pisteessä on juuri tarpeeksi happoja, jotta kahvissa mielenkiintoisia, pehmeää makeutta, aromaattisia öljyjä ja juuri tarpeeksi alempia makuyhdisteitä täydentämään happojen kirkkautta.

Tähän liittyy kaksi käsitettä:

  • Aliuutto - Tämä on tilanne, jossa kahvinporoista ei saada irti tarpeeksi aineksia ja happoja jää liian paljon. Tällainen kahvi on yleensä hapanta, siinä on epämiellyttävän hapokas maku ja se jättää usein suun todella kuivaksi.

  • Liiallinen uuttaminen eli yliuutto - Kun kahvista puristetaan liikaa aineksia, raikkaat hapot häviävät, sokerit jäävät piiloon ja kaikki hyvät aromit alkavat käytännössä kadota. Syy? Liiallisen uuttamisen myötä katkerat yhdisteet alkavat peittää kaiken alleen ja tuottavat elottoman ja katkeran juoman.

Eli kahvin keittäjänä on tarkoitus löytää se ihanteellinen kultakutri-piste, jossa kahvista saadaan tasapainoista.

Kahvi maistuu katkeralta

Katkera kahvi on seurausta muutamasta eri asiasta, joten tarkastellaan niitä kutakin erikseen.

  1. Kahvia on uutettu liikaa. Pavuista on puristettu liikaa makua, joten sinun on uutettava vähemmän ainetta seuraavalla kerralla. Helpoin tapa on lopettaa kahvin uuttaminen aiemmin, jotta vältät yliuuttamisen. Toinen asia mitä kannattaa kokeilla on käyttää karkeampaa jauhatusta.

  2. Kahvipapusi on paahdettu liian tummiksi. Todella tummat paahdot - kuten Wienin, Italian ja Ranskan paahdot - ovat aina kitkerämpiä kuin niiden pitäisi olla. Syynä on se, että näin korkeissa paahtolämpötiloissa koko joukko kemikaaleja hajoaa katkeriksi yhdisteiksi. Jos tämä on haasteena, kannattaa kokeilla vaaleampipaahtoista kahvia.

  3. Kahvipapusi ovat heikkolaatuisia tai robustapapuja. Huonosti kasvatetut, huolimattomasti käsitellyt tai robusta-lajin pavut ovat todennäköisesti paljon kitkerämpiä kuin hyvin kasvatetut pavut.

Jos käytät hyviä ja tuoreita papuja, ongelma on todennäköisesti kahvin valmistusprosessissa. Tässä tapauksessa kannattaa kokeilla sekä ajan lyhentämistä että karkeampaa jauhatusta. Älä kuitenkaan kokeile molempia asioita samaan aikaan, sillä muuten et tiedä mikä muutos paransi kahvisi makua. Älä myöskään ylläty, jos joudut hiomaan prosessia muutaman kerran ennen kuin löydät sweet spotin.

Kahvi maistuu happamalta

Pieni happamuus tuo kahvin muut maut esille, mutta liika happamuus on liikaa.

Kahvin happamuuden syyt löytyvät yleensä näistä asioista:

  1. Kahvi on liian vähän uutettu. Kahvin keiton aikana kahvista ei ole irronnut riittävästi hyviä asioita, joten ensimmäisenä uuttuvat hapot puskevat läpi ja aivan liian väkevinä. Helpoin tapa korjata tätä asiaa on keittää kahvia pidempään, jotta kahvilla on enemmän aikaa uuttua. Voit myös käyttää hienompia kahvinporoja, jolloin saat samassa ajassa irti enemmän makua.

  2. Kahvipavut on paahdettu liian vaaleiksi. Liian vähän paahdettu kahvi voi olla hyvin hapokasta, koska muut pyöreämmät aromit eivät ole vielä päässeet oikeuksiinsa kuumuuden vaikutuksesta. Tämän huomaa siitä, että hapokkuuteen liittyy lähes aina vihreä maku, joka maistuu ruoholta tai heinältä.

  3. Ehkä pavuissa ei ole mitään vikaa. Monet pitävät erikoiskahvia ensimmäistä kertaa maistellessaan sitä liian happamana. Tämä on ymmärrettävää, koska monet ovat tottuneet peruskahviin, joka on usein kitkerää. Tämän seurauksena makunystyrät eivät välttämättä ole tottuneet happamuuteen kahvissa. Anna makunystyröillesi aikaa sopeutua ja alat huomata, miten hapot vahvistavat makua. Eli kyseessä on tiettyyn pisteeseen saakka opittu maku.

On mahdollista, että törmäät liian vähän paahdettuun kahviin, mutta se on oikeasti aika harvinaista. Todennäköisin syy siihen miksi kahvi maistuu happamalta on se, että kahvia on uutettu liian vähän eikä siitä ole siten saatu irti hyvää makuprofiilia.

Jotkut peruskahvit voivat olla myös todella happamia, mutta useimmat huonosti kasvatetut kahvipavut ovat kitkeriä.

Yhteenveto

Jos kotona tehty kahvi maistuu pahalle löytyy syy yleensä aina joko raaka-aineista tai valmistusprosessista. Yleisimmät tavat korjata kahvin makua on:

  • Käyttää parempia ja omaan makuun sopivia kahvipapuja.
  • Käyttää erilaista jauhatusta.
  • Keittää kahvia joko kauemmin tai vähemmän aikaa.

Oikeat toimenpiteet löytyvät kahvia maistelemalla. Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos kahvi on liian hapanta, niin pavuista ei ole saatu riittävästi irti eli hienompi jauhatus tai pidempi tekoaika on tarpeen. Jos taas kahvi on kitkerää niin kahvista on puristettu liikaa makua, jolloin karkeampi kahvin jauhatus tai lyhyempi tekoaika on oikea toimenpide.

Tsekkaa kahvikoneet, pavut ja kahvimyllyt Hintaoppaasta tai KitchenTimestä.