(Espresso) Lungo - mikä ja miten sitä valmistetaan?

Published on 22 November 2022

Lungo on vähän tunnettu variaatio suositusta espressosta. Siitä saa samaa espressomaista makua kuin normaalista espressosta pienin makunyanssein, mutta myös hivenen enemmän juomaa.

Mikä lungosta tekee suositun joidenkin kahvinystävien joukossa?

Mikä on lungo?

Lungo sanana tulee italian kielestä ja se tarkoittaa "pitkää". Lungo on siis pidempi tai laimeampi versio espressosta, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että siinä on enemmän vettä ja se on otettu espressokoneesta hitaammin.

Lungossa on siis espresson DNA eli hienoksi jauhettuja hyvälaatuisia kahvipapuja, joiden läpi pusketaan kovalla paineella vettä. Suurin ero on veden määrässä, sillä lungossa on usein vettä suhteessa kahviin 1:3 kun espresso on enemmänkin 1:2.

Vaikka nestettä onkin enemmän nautittavaksi, kyseessä ei kuitenkaan ole tuplaespresso sillä veden ja kahvin suhde ei ole sama ja siten myös makuprofiili on erilainen.

Kyseessä ei myöskään ole americano, koska se pohjautuu normaaliin espressoon, jonka päälle lisätään vettä valmistuksen jälkeen (ja veden ja kahvin suhde on erilainen kuin lungossa).

Lungo siis valmistetaan kokonaan espressolaitteella ja kuppiin päätynyt juoma on valmista sellaisenaan.

Lungo on maultaan hivenen karvas, mutta vähemmän intensiivinen kuin espresso. Koska sen valmistus on hitaampaa kuin espresson, kahvipavut altistuvat vedelle ja paineelle pidemmän aikaa, joka tuo usein monipuolisuutta makuun.

Miten lungoa valmistetaan?

Helpoin tapa valmistaa lungoa on käyttää jotain kapselipohjaista kahvinkeitintä. Tällöin annostelu ja valmistus on helppoa ja lopputulos tasalaatuista.

Parempaan lopputulokseen todennäköisesti pääsee kuitenkin espressokeitintä käyttämällä, mutta harvalla löytyy sellaista kotoa. Jos sellainen kuitenkin löytyy, valmistusprosessi menee seuraavasti.

  1. Punnitse 18g kahvipapuja (suositeltu vaaka Hario V60)
  2. Jauha pavut todella hienoksi. Kahvimyllystä voi valita karkeimman espresso-asetuksen ja jauhaa sillä.
  3. Pakkaa eli tamppaa jauhetut kahvipavut tiiviiksi tampperilla.
  4. Aloita espresson vetäminen. Normaalia espressoa vedetään usein 25-30s, mutta lungoa valmistettaessa karkea tavoiteaika on 35-40s. Älä kuitenkaan hidastele liikaa, sillä saatat yliuuttaa kahvin vahingossa.
  5. Kaikki valmista!

Jos et ole täysin tyytyväinen tulokseen, niin kannattaa testata erilaisia jauhatusasteita sekä uuttoaikoja tai kokeilla erilaisia kahvipapuja.