Kofeiiniton kahvi - mitä ihmettä?

Published on 2 September 2021

Monet nauttivat kahvin juomisesta, mutta haluavat rajoittaa kofeiinin saantia henkilökohtaisista mieltymyksistä tai terveydellisistä syistä.

Näille ihmisille kofeiiniton kahvi on erinomainen vaihtoehto.

Kofeiiniton kahvi on aivan kuin tavallinen kahvi, mutta siitä on nimensä mukaisesti poistettu kofeiini.

Tässä artikkelissa tarkastellaan yksityiskohtaisesti kofeiinitonta kahvia ja sen terveysvaikutuksia, sekä hyviä että huonoja.

Mitä kofeiiniton kahvi on ja miten sitä valmistetaan?

Kofeiiniton kahvi on kahvia, joka on valmistettu kahvipavuista, joista on poistettu vähintään 97 prosenttia kofeiinista.

Kofeiini voidaan poistaa kahvipavuista monin eri tavoin. Useimmat niistä sisältävät vettä, orgaanisia liuottimia tai hiilidioksidia. Kahvipavut pestään liuottimessa, kunnes kofeiini on uutettu niistä, minkä jälkeen liuotin poistetaan.

Kofeiini voidaan poistaa myös hiilidioksidin tai hiilisuodattimen avulla - menetelmä tunnetaan nimellä Swiss Water Process.

Pavuista poistetaan kofeiini ennen niiden paahtamista ja jauhamista. Kofeiinittoman kahvin ravintoarvon pitäisi olla lähes sama kuin tavallisen kahvin, lukuun ottamatta kofeiinipitoisuutta.

Maku ja tuoksu voivat kuitenkin olla hieman miedommat ja väri voi muuttua käytetystä menetelmästä riippuen. Tämä voi tehdä kofeiinittomasta kahvista miellyttävämpää niille, jotka ovat herkkiä tavallisen kahvin kitkerälle maulle ja hajulle.

Jos haluat hyvää kofeiinitonta kahvia, tsekkaa Slurpin valikoima täällä.

Kuinka paljon kofeiinittomassa kahvissa on kofeiinia?

Kofeiiniton kahvi ei ole täysin kofeiinitonta.

Se sisältää itse asiassa vaihtelevia määriä kofeiinia, yleensä noin 3 mg kupillista kohden. Normaalissa kahvikupillisessa on kofeiinia noin 95mg. Vaikka kofeiiniton kahvi ei siis olekaan täysin kofeiinitonta, kofeiinin määrä on yleensä hyvin pieni eikä sillä ole vaikutusta esimerkiksi yöuniin tai vireystilaan.

Onko kofeiiniton kahvi terveellistä?

Tutkimusten mukaan (lähde) kahvilla on hyviä terveysvaikutuksia eikä tutkimustulokset näytä myöskään olevan kofeiinitonta kahvia vastaan. Normaalia kofeiinipitoista kahvia on kuitenkin tutkittu paljon enemmän kuin kofeiinitonta kahvia, joten on mahdollista, että kofeiiniton kahvi ei tarjoa ihan kaikkia samoja terveysvaikutuksia kuin kofeiinipitoinen kahvi.

Joka tapauksessa on selvää, että kofeiiniton kahvi ei ole mitenkään ihmisille haitallista ja sitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla.