Kahvin terveysvaikutukset - mikä on totta ja mikä tarua?

Published on 18 August 2021

Mitä ovat kahvin terveysvaikutukset? Tässä artikkelissa käydään läpi useita tutkimuksiin perustuvia kahvin terveysvaikutuksia.

Kahvi parantaa energiatasoja

Kahvi voi auttaa ihmisiä tuntemaan itsensä vähemmän väsyneeksi ja lisätä energiatasoja.

Tämä johtuu siitä, että se sisältää piristävää ainetta nimeltä kofeiini - maailman yleisimmin kulutettu psykoaktiivinen aine (3).

Kun juot kahvia, kofeiini imeytyy verenkiertoon. Sieltä se kulkeutuu aivoihin ja siellä kofeiini estää estävää välittäjäainetta adenosiinia.

Kun näin tapahtuu, muiden välittäjäaineiden, kuten noradrenaliinin ja dopamiinin, määrä kasvaa, mikä johtaa neuronien tehostuneeseen laukeamiseen.

Monet tutkimukset osoittavat, että kahvi parantaa aivotoiminnan eri osa-alueita - kuten muistia, mielialaa, valppautta, energiatasoa, reaktioaikoja ja yleistä henkistä toimintaa.

Kahvi voi vähentää syöpäriskiä

Erään tutkimuksen mukaan kahvi saattaa vähentää miesten eturauhassyövän riskiä 20 prosenttia ja naisten kohdun limakalvon syövän riskiä 25 prosenttia. Koeryhmään kuuluvat ihmiset joivat neljä kupillista kahvia päivässä. Kofeiini voi myös ehkäistä ihosyövän kehittymistä.

Voi auttaa painonpudotuksessa

Kofeiinia on lähes jokaisessa kaupallisessa painonpudotuspillereissä - ja hyvästä syystä. Se on yksi harvoista luonnollisista aineista, jotka todistetusti auttavat rasvanpolttoa.

Useat tutkimukset osoittavat, että kofeiini voi lisätä aineenvaihduntaa 3-11% ja polttaa jopa 150kcal päivässä.

Toiset tutkimukset osoittavat, että kofeiini voi erityisesti lisätä rasvanpolttoa jopa 10 % liikalihavilla henkilöillä ja 29 % laihoilla henkilöillä.

On kuitenkin mahdollista, että nämä vaikutukset vähenevät pitkäaikaisilla kahvinjuojilla.

Voi parantaa dramaattisesti fyysistä suorituskykyä

Kofeiini stimuloi hermostoa, mikä antaa rasvasoluille signaalin hajottaa kehon rasvaa. Mutta se myös nostaa epinefriinin (adrenaliinin) määrää veressäsi.

Tämä on taistele tai pakene -hormoni, joka valmistelee kehoasi voimakkaaseen fyysiseen rasitukseen. Kofeiini hajottaa kehon rasvaa, jolloin vapaat rasvahapot ovat käytettävissä polttoaineena.

Näiden vaikutusten vuoksi ei ole yllättävää, että kofeiini voi parantaa fyysistä suorituskykyä keskimäärin 11-12 prosenttia. Kahvi onkin ollut monen kuntoilijan salainen ase jo vuosikymmenien ajan.

Jos haluat kokeilla vaikutusta itselläsi, juo vahva kupillinen kahvia noin puoli tuntia ennen kuin lähdet kuntosalille.

Saattaa suojata sinua Alzheimerin taudilta ja dementialta

Alzheimerin tauti on yleisin hermoston rappeutumissairaus ja johtava dementian syy maailmanlaajuisesti. Tämä sairaus vaikuttaa yleensä yli 65-vuotiaisiin, eikä siihen ole tunnettua parannuskeinoa.

On kuitenkin useita asioita, joita voit tehdä estääkseen taudin ilmaantumisen alun perin. Näihin kuuluvat tunnetut asiat, kuten terveellinen syöminen ja liikunta, mutta myös kahvin juominen voi laskea riskiä..

Useat tutkimukset osoittavat, että kahvinjuojilla on jopa 65 prosenttia pienempi riski sairastua Alzheimerin tautiin.

Kannattaako kahvin juominen terveyssyistä?

Jos sinulla on korkea kolesteroli tai olet kofeiiniherkkä, raskaana tai lapsi (tai lapsen vanhempi), sinun on syytä kiinnittää huomiota kahvin juomiseen.

Muille kohtuulliset määrät (1-6 kupillista päivässä) kahvia voivat olla hyväksi. Se voi ehkäistä vakavia sairauksia, tehostaa mieltä ja lihaksia ja jopa auttaa laihtumisessa. Muista, että kunhan juot hyvistä pavuista tuotettua kahvia ja valmistat sen huolella, voit nauttia sitä tietäen, että se on hyväksi sinulle.

Lähteet