Kahvinkeittimen puhdistus: lisätehoja etikalla tai soodalla?

Published on 24 January 2023

Kahvinkeittimen puhdistus vähintään 1-2kk välein takaa, että pääset nauttimaan kahvista ilman siihen kuulumattomia makuvivahteita.

Tässä artikkelissa käydään läpi useita eri tapoja miten saat pidettyä suodatinkeittimen puhtaana pidemmällä aikavälillä sekä keittokertojen välillä. Alla ohjeet muun muassa:

 • kahvinkeittimen puhdistus etikalla
 • kahvinkeittimen puhdistus soodalla
 • miten pestä kahvinkeitin jokaisen käytön jälkeen
 • kalkin poisto kahvinkeittimestä

Mutta aloitetaan tärkeällä kysymyksellä: mistä tietää, että on aika pestä kahvinkeitin?

Milloin kahvinkeitin kannattaa pestä kunnolla?

Kunnollinen kahvinkeittimen puhdistus kannattaa tehdä normaalissa kotikäytössä noin kahden kuukauden välein. Näin pidät huolen siitä, että keitetty kahvi maistuu miltä pitääkin etkä saa outoja katseita tarjotessasi kahvia likaisen näköisestä keittimestä. Jos kahvinkeitin on todella aktiivisessa käytössä esimerkiksi toimistossa, pesuväli kannattaa pitää 2-4 viikossa.

Yleisiä merkkejä kahvinkeittimen pesutarpeeseen on mm. erilaisten pinttymien kertyminen joko pannuun tai keittimeen, mikäli oikein keitetty ja annosteltu kahvi alkaa maistumaan kitkerältä tai jos keitin alkaa pitämään normaalia selkeästi kovempaa ääntä tai kuluttamaan enemmän energiaa.

Puhdistustarve syntyy siitä, että käytössä keittimeen kertyy rasvaa kahvista tai kalkkisaostumia vesijohtovedestä. Molemmat näistä vaativat erilaista puhdistusta. Rasva lähtee parhaiten pois emäksellä, kuten ruokasoodalla, kun taas kalkinpoistoon toimii etikka tai siihen erityisesti tarkoitettu puhdistusaine.

Kahvinkeittimen puhdistus etikalla

Jos etsit kahvinkeittimen puhdistusohjeita etikalla, saatat huomata useita erilaisia sekoitussuhteita veden ja etikan välillä. Joissakin ohjeissa sanotaan parin ruokalusikallisen etikkaa riittävän litralliseen vettä, kun taas toiset ohjeet suosittelevat tiukempaa seosta. Kahvipiiri kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan.

Ohjeet kahvinkeittimen puhdistukseen etikalla:

 1. Sekoita yksi osa vettä ja yksi osa etikkaa. Eli puolen litran liuokseen tarvitset 2.5dl vettä ja etikkaa.
 2. Täytä kahvinkeittimen vesisäiliö puoliväliin saakka tekemälläsi liuoksella.
 3. Kytke keitin päälle.
 4. Kun noin puolet seoksesta on tippunut pannuun, ota keitin pois päältä.
 5. Odota noin 10 minuuttia, jotta etikkaseos ehtii vaikuttamaan.
 6. Käänne kahvinkeitin taas päälle ja anna sen tippua loppuun saakka.
 7. Kaada pannuun kertynyt liuos pois.
 8. Keitä pelkkää puhdasta vettä 2-4 kertaa kahvinkeittimen läpi, jotta pääset eroon mahdollisista jäämistä.

Kahvinkeitin on taas puhdas ja valmiina aktiivikäyttöön.

Kahvinkeittimen puhdistus soodalla

Jos kahvinkeittimeen on pinttynyt kahvirasvaa, on kahvinkeittimen puhdistus (ruoka)soodalla ajankohtaista.

Ohjeet kahvinkeittimen puhdistukseen soodalla:

 1. Mittaa litra vettä ja lisää sinne 3rkl ruokasoodaa.
 2. Kaada tekemäsi liuos kahvinkeittimeen. Älä käytä tarpeettomasti suodatinpaperia.
 3. Kytke kahvinkeitin päälle.
 4. Kun liuoksesta on tippunut puolet kahvinkeittimen läpi, ota virta pois ja anna seoksen vaikuttaa noin 30 minuuttia.
 5. Käynnistä kahvinkeitin ja anna seoksen tippua loppuun.
 6. Huuhtele kahvipannu ja muut kahvinkeittimen osat huolellisesti.
 7. Keitä puhdasta vettä 2-3 kertaa kahvinkeittimen läpi.

Voit käyttää vastaavaa sooda-vesi-liuosta myös pinttymien poistamiseen kahvikupeista.

Miten pestä kahvinkeitin jokaisen käytön jälkeen

Kahvipannu pöydällä Kahvipannu kannattaa pestä jokaisen käyttökerran jälkeen käsin vähintään kuumalla vedellä. Lisäpisteitä saa jos käyttää kuuman veden kaverina jotain mietoa astianpesuainetta, jolloin pannu säilyy todennäköisemmin säihkyvän kirkkaana.

Samaa prosessia kannattaa käyttää myös kahvinkeittimen suodattimen puhdistukseen. Vaihtoehto käsiastianpesuaineelle on ruokasoodan käyttö, joka auttaa kahvirasvan poistossa.

Kalkinpoisto kahvinkeittimestä

Kalkinpoistoon toimii parhaiten kaupasta hankittava kalkinpoistoaine. Jos käytät kalkinpoistoainetta, muista lukea sen käyttöohjeet huolellisesti. Jos et halua käyttää kalkinpoistoainetta, katso yltä ohjeet kahvinkeittimen puhdistukseen etikalla.

Ennen kalkinpoistoaineen käyttöä on hyvä vilkaista kahvinkeittimen käyttöohjetta ja varmistaa, että keitin sietää tälläistä pesua. Yleensä kahvinkeittimien kanssa ei ole tätä ongelmaa, mutta jotkut keitinmallit saattavat vaurioitua happamille aineille altistumisesta.

Usein kysyttyä kahvinkeittimen puhdistuksesta

Alla on muutama lyhyt vastaus usein kysyttyihin kysymyksiin kahvinkeittimen puhdistukseen liittyen.

Voiko kahvinkeitintä pestä samaan aikaan etikalla ja soodalla?

Kahvinkeitintä ei kannata pestä samaan aikaan etikalla ja soodalla. Tämä johtuu siitä, että etikka on happo (usein pH-arvo 2-3) kun taas ruokasooda on emäs (pH-arvo 9). Näin ollen jos molempia sekoitetaan samaan liuokseen, ne kumoavat toisensa ja liuoksen pH-arvo neutralisoituu noin 7 tietämille.

On siis parempi hoitaa kahvinkeittimen etikka- ja soodapesut erikseen.

Miten voin ehkäistä kalkin kertymistä kahvipannuun?

Yksi helppo tapa ehkäistä kalkin kertymistä kahvipannuun on käyttää kahvinkeitossa käytettävän veden mittaamiseen erillistä astiaa kahvipannun sijasta. Näin voit välttää kahvipannun altistumista vedessä olevalle kalkille sekä kahvirasvan mahdollista ajautumista kahvipannusta kahvinkeittimen putkistoon.

Kahvinkeittimen lämpölevyyn on tarttunut jotain, miten se kannattaa puhdistaa?

Jos kahvinkeittimen lämpölevyyn on tarttunut likaa, se kannattaa puhdistaa hankaussienellä ja kuumalla vedellä. Sientä käyttäessä ei kannata yrittää rikkoa hinkkaamisen maailmanennätystä vaan kevyt hankaus on parempi ratkaisu.

Jos yllä oleva ei tepsi, voit kokeilla ruokasoodatahnaa. Tällöin tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että saat pyyhittyä tahnan pois lämpölevystä.

Voinko pestä kahvinkeitintä sitruunahapolla?

Kahvinkeittimen pesu sitruunahapolla onnistuu myöskin, jokseenkin se ei välttämättä ole aivan yhtä tehokasta kuin muut yllä listatut puhdistustekniikat.

Sitruunahapolla kalkinpoisto onnistuu liuottamalla 2rkl sitruunahappoa litraan vettä, jonka jälkeen vesi kaadetaan kahvinkeittimen vesisäiliöön. Tässä vaiheessa voi kytkeä virran päälle ja kun noin puolet säiliön vedestä on tippunut, virta tulee katkaista ja antaa sitruunahappoliuoksen vaikuttaa noin 10 min.

Sen jälkeen keittimen voi taas kytkeä päälle ja antaa veden valua loppuun. Pesun jälkeen kannattaa keittää vielä 2-4 pannullista ihan tavallista puhdasta vettä mahdollisten jäämien poishuuhteluun. Muista myös huuhdella kahvipannu huolellisesti.

Miten voin puhdistaa mutteripannun?

Mutteripannun puhdistamiseen ei sovi täsmälleen samat tekniikat kuin suodatinkahvinkeittimen puhdistukseen. Lue ohjeet mutteripannun puhdistukseen täältä.