Jääkahvi resepti - näin teet herkullista jääkahvia kotona

Published on 13 April 2022

Jääkahvi on erinomainen kylmä kahvijuoma nautittavaksi etenkin kesällä tai kun mielesi tekee viileää ja maukasta kofeiinipitoista juomaa.

Itse tehty jääkahvi valmistetaan yksinkertaisimmillaan kaatamalla kuumaa kahvia jääpalojen tai kylmän maidon joukkoon. Jotkut tykkäävät maustaa jääkahviaan makusiirapilla, jonka avulla kahvin makua saa häivytettyä ja juoma muuttuu makeammaksi.

Jääkahvia voi valmistaa myös kylmäuutettuun eli cold brew -kahviin. Jääkahvi ei siis kuitenkaan ole täsmälleen sama asia kuin cold brew -kahvi.

Yksinkertainen ohje jääkahviin kotona

Yksinkertaisin resepti jääkahvin tekemiseen kotona menee seuraavasti:

  1. Valmista kahvia ja anna sen jäähtyä melkein huoneenlämpöön.
  2. Kun kahvi on melkein jäähtynyttä, täytä lasi jääpaloilla lähes täyteen. Käytä mieluusti isoja jääpaloja, jolloin ne eivät sula liian nopeasti.
  3. Kaada viilentynyttä kahvia jääpalojen joukkoon. Jätä varaa maidolle.
  4. Kaada maitoa kahvijuoman joukkoon ja sekoita juoma.

Onneksi olkoon, itse tehty jääkahvi on valmista nautittavaksi!

Jääkahvi resepti makusiirapilla

Jääkahvin valmistamiseen makusiirapilla tarvitset kahvia, jääpaloja, maitojuomaa sekä tietysti makusiirappia.

Ainesosat:

  • 2dl huoneenlämpöistä (tai kylmempää) kahvia
  • jäitä
  • 0.5 dl haluamaasi maitoa
  • 1-2 teelusikallista makusiirappia

Jääkahvin valmistaminen kotona on helppoa. Aloita lisäämällä jäät lasiin, jonka jälkeen kaada perään kahvi sekä haluamasi maitojuoma. Lopuksi lisää makusiirappi ja sekoita juoma.

Jos et halua käyttää lehmänmaitoa, voit käyttää kauramaitoa tai oikeastaan mitä tahansa muuta maitoversiota, josta pidät.

Valmiissa juomassa on noin 40-70 kaloria, riippuen siitä minkälaista maitoa käytät ja paljon laitat makusiirappia. Lehmänmaidossa on noin X kcal desilitrassa ja esimerkiksi Oatly kaurajuomassa 60kcal/1dl. Makusiirapissa on karkeasti 30kcal per teelusikallinen.

Usein kysyttyä jääkahvista

Onko jääkahvi vain normaalia kahvia, johon on lisätty jäätä?

Jääkahvi on vain normaalia kahvia, joka on viilennetty ja johon on lisätty jäätä. Useassa jääkahvi reseptissä kahviin lisätään kuitenkin esimerkiksi makusiirappia ja maitoa.

Onko jääkahvi vahvempaa kuin normaali kahvi?

Jääkahvi ei ole yhtään vahvempaa kuin sama kahvi olisi lämpimänä. Kuitenkin joidenkin mielestä jääkahvi maistuu vahvemmalta kuin normaali kahvi. Asiaa selittää eri lämpötila - eri lämmössä kahvin mausta voi erottua jotkut "taajuudet" eri tavalla kuin toisessa lämmössä.

Mitä eroa on jääkahvilla ja cold brew -kahvilla?

Jääkahvin ja cold brew -kahvin erottaa valmistustapa. Jääkahvissa pohjalla on yleensä normaali suodatinkahvi (tai espresso), kun taas cold brew eli kylmäuutettu kahvi on valmistettu uuttamalla kahvia kylmässä vedessä yli 12 tuntia. Näin ollen molemmat kahviversiot maistuvat vähän erilaisilta keskenään vaikka sekä jääkahvissa että cold brew -kahvi maistuvat selkeästi kahville.

Onko jääkahvi kotona tehtynä yhtä hyvää kuin kahvilassa?

Jääkahvi kotona voi maistua aivan yhtä hyvältä kuin kahvilassa, jos tekijä on taitava. Usein kahvilassa käytetään jääkahvissa laadukkaita kahvipapuja, mutta onneksi vastaavia on saatavilla myös kotiin. Kotona valmistuksessa on se etu, että sekoitussuhteita voi testailla ja muokata fiiliksen mukaan. Eli kyllä, jääkahvi kotona tehtynä voi olla aivan yhtä hyvää kuin kahvilasta saatava jääkahvi!