Chemex vs pressopannu - kumpi kannattaa hankkia?

Published on 18 May 2022

Mietitkö Chemexin ja pressopannun välillä kahvinvalmistusmenetelmänä? Jos näin on, olet tullut oikeaan paikkaan.

Tässä artikkelissa vertaillaan Chemexiä ja pressopannua kahvin valmistuksessa seuraavien seikkojen kannalta:

  • kahvin valmistusaika
  • valmistuksen helppous
  • kahvin laatu
  • hinta

Mutta ensin tarkastellaan kutakin menetelmää erikseen, että olemme samalla sivulla siitä, mikä on Chemex ja pressopannu.

Mikä on Chemex (eli pour over eli käsisuodatus)?

Pressopannu

Chemex on manuaalinen kahvinkeittomenetelmä, jonka Peter Schlumbohm keksi vuonna 1941.

Se on pohjimmiltaan käsinsuodatus -kahvinkeitin, mikä tarkoittaa, että kaadat kuumaa vettä jauhettujen kahvipapujen päälle kahvin keittämiseksi. Tuloksena on kuppi kahvia, jossa on vähemmän katkeruutta ja enemmän kirkkautta kuin monessa muussa menetelmissä.

Chemexin valmistamiseen tarvitset:

  • Chemex-keittimen (esim Hario V60)
  • Kapeakärkisen vesikannun, josta kuuma vesi kaadetaan
  • Lasikannun
  • Oikein jauhettuja kahvipapuja

Kunnon kahvin valmistamiseksi Chemexillä suositeltu jauhatus on hieman karkeampi kuin tavallisessa kahvinkeittimessä. Tämä johtuu siitä, että Chemex-suodatin on paksumpi kuin tavallinen paperisuodatin, joten se tarvitsee hieman apua veden läpäisemisessä.

Miksi kannattaa harkita Chemexiä kahvin valmistukseen?

Chemexin käytön hyviä puolia ovat:

  • kahvi maistuu hyvältä
  • kahvinvalmistuksessa on paljon kontrollia eli makua voi muuttaa helposti
  • Chemex on helppo puhdistaa
  • voi valmistaa myös pieniä määriä kuten kupillisen

Mutta ei kyseessä kuitenkaan ole täydellinen valmistusmenetelmä. Muutamia Chemexin käytön haittoja:

  • keittäminen voi olla hitaampaa kuin muiden menetelmien.
  • Chemex vaatii enemmän aktiivista aikaa kuin esimerkiksi suodatinkahvi valmiista jauhetuista pavuista.

Jos siis etsit nopeaa kupillista kahvia joka valmistuu automaattisesti taustalla sinun puuhaillessa jotain muuta, Chemex ei todennäköisesti ole paras vaihtoehto.

Mikä on pressopannu?

Pressopannu

Pressopannu eli French press on kahvinvalmistusmenetelmä, jonka keksi 1930-luvun taipeessa italialainen suunnittelija Attilio Calimani.

Se on käsikäyttöinen kahvinkeitin, jossa uutetaan kuumaa vettä jauhettujen kahvipapujen läpi ja lopulta ne erotetaan toisistaan männän avulla. Tuloksena on kuppi kahvia, jossa on enemmän kahvin luontaisia öljyjä ja rasvoja kuin monessa muussa menetelmässä.

Kahvin valmistukseen pressopannulla tarvitset:

  • Pressopannun
  • jauhettuja kahvipavut
  • kuumaa vettä (eli vedenkeittimen)
  • ajastin

Hyötyä on myös kahvivaa'asta, jolla voit varmistaa oikeat mittasuhteet kahvipapujen ja veden välillä. French press -kahvin jauhatuskoon tulisi olla kohtalaisen karkeaa.

Pressopannun hyvät puolet ovat:

  • käyttö on helppoa ja nopeaa
  • kahvista tulee täyteläistä
  • ei vaadi suurta aktiivista aikaa
  • pressopannua voidaan käyttää myös teen tai cold brew -kahvin valmistukseen

Huonoja puolia kahvin valmistuksessa pressopannulla:

  • kahvin voi vahingossa yliuuttaa ja siten saada aikaan epämiellyttävää kahvia.
  • pressopannun puhdistus ei varsinaisesti ole herkkua.

Lue lisää kahvin tekemisestä pressopannulla täältä.

Nyt kun tiedämme, mitä nämä kaksi menetelmää ovat ja mitkä ovat kahvin valmistuksen tärkeimmät hyvät ja huonot puolet, vertaillaanpa Chemexiä ja pressopannu-menetelmää valmistusaikojen, valmistuksen helppouden, kahvin laadun ja hinnan suhteen.

Chemex vs. pressopannu: Chemex: Kahvin valmistusaika

Valmistusaikojen osalta Chemex on hieman aikaa vievämpi kuin pressopannu, etenkin jos mietitään aktiivista keittoaikaa.

Chemexissä pitää olla manuaalisesti kaatamassa vettä ja kaataa sitä juuri oikealla nopeudella ja oikeaan paikkaan, jotta kahvinporot uuttuvat oikein. Liian nopeasti kaadettu vesi johtaa helposti yliuuttamiseen.

Pressopannulla voit sen sijaan vain keittää veden (ja jauhaa pavut veden keittyessä) ja sitten yhdistää ne.

Tyypillisesti kahvikupin keittäminen Chemexillä kestää noin 5 minuuttia, kun French pressin normaali keittoaika on 4 minuuttia. French pressillä voit myös valmistaa monta kuppia kerralla, kun Chemexillä valmistat usein pienempiä määriä.

Kahvin valmistusajassa pressopannu voittaa siis Chemexin niukasti.

Chemex vs. pressopannu: Keittämisen helppous

Keittämisen helppouden osalta pressopannu on jälleen yksinkertaisempi kuin Chemex.

Chemexin kanssa on oltava varovainen, ettei kahvia uuteta liikaa ja varmistettava, että veden lämpötila on juuri oikea. Suositeltava veden lämpötila Chemexissä on 90-95 astetta. Jos kahvia keittää liian lämpimässä, siitä voi tulla kitkerää.

Pressopannussa sinun tarvitsee vain laittaa kaikki ainekset pannuun, sekoittaa hieman lusikalla ja painaa mäntä alas, kun 4 minuuttia on kulunut. French pressin ihanteellinen valmistuslämpötila on välillä 90-93 asteen välillä.

Molemmat keittotavat ovat helppoja, mutta pressopannu on vähän helpompi käyttää.

Kahvin maku

Kahvin maun osalta kyse on henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jotkut pitävät enemmän Chemex-kahvin kirkkaudesta ja katkeruuden puutteesta.

Toiset taas pitävät enemmän French press -kahvin täyteläisestä ja pehmeästä mausta. Molemmilla kahvinvalmistustavoilla saa aikaan erinomaista kahvia.

Yhteenveto

Chemex ja pressopannu ovat molemmat erinomaisia tapoja valmistaa kahvia. Molemmilla saa aikaan maukasta kahvia muutamassa minuutissa, jokseenkin Chemex vaatii enemmän aktiivista aikaa. Ero ajassa ei kuitenkaan ole suuri verrattuna pressopannulla valmistettuun kahviin.

Jos olet kahviharrastuksessa alkutaipaleella pressopannu on ehkä vähän turvallisempi valinta, sillä valmistusprosessi on erittäin suoraviivainen. Pressopannut ovat myös asteen halvempia verrattuna Chemexiin, joten niiden avulla pääsee halvemmalla alkuun.

Chemex puolestaan on täydellinen valinta jos nautit hyvästä kahvista ja haluat kontrollia siihen miltä kahvi kupissa lopulta maistuu. Chemexissä on enemmän vaikutusmahdollisuuksia pressopannuun verrattuna, sillä veden kaatonopeus ja tapa, käytetty suodatin sekä jauhatus tuovat kaikki oman piirteensä kahvin makuun käytettyjen papujen lisäksi.