Opas erinomaisen Aeropress-kahvin tekemiseen

Published on 2 May 2022

Aeropressillä voi tehdä helposti erittäin hyvää kahvia joko kotona tai vaikkapa luonnossa. Tämän menetelmän etuna on, että itse Aeropress-keitin kulkee mukana kätevästi, on helppo pitää puhtaana ja valmistettava määrä menee helposti kerralla alas.

Aeropress-kahvin tekemiseen tarviset seuraavat välineet ja raaka-aineet:

 • kuumaa vettä
 • jauhettuja kahvipapuja
 • Aeropressin
 • suodatinpaperin Aeropressiin
 • tavan mitata oikean määrän kahvia
 • kellon / kännykän, jolla seurata tekeytymisaikaa
 • mukin
 • (lusikan tai lastan, jolla sekoittaa kahvia)

Vaikka lista näyttää pitkältä, ei kahvin tekeminen Aeropressillä ole monimutkaista tai vaadi hienoja vimpaimia, etenkin jos kahvi on valmiiksi jauhettua.

Yksinkertainen Aeropress-kahvin ohje

Tässä ohjeessa on oletuksena, että käytät tummaa paahtoastetta ja että kahvi on jauhettu keskikarkeaksi-karkeaksi. Jos käytät vaaleampaa kahvia, kannattaa käyttää hivenen hienompaa jauhatusta, jotta saat kahvista enemmän makua nopeasti.

Hyvä 2dl kupillinen Aeropress-kahvia syntyy seuraamalla tätä prosessia:

 1. Keitä vettä 95-asteiseksi. Jos keität veden 100 asteeseen asti, anna sen jäähtyä noin minuutin verran ennen kuin alat uuttamaan kahvia.
 2. Veden keittyessä, kokoa Aeropress.
 3. Laita suodatinpaperi asiaankuuluvalle paikalle.
 4. Aseta Aeropress mukin päälle.
 5. Laita jauhetut kahviporot Aeropressiin. Tämän reseptin mukaan käytä 14 grammaa kahvia.
 6. Odota 1 minuutti.
 7. Nosta muki Aeropressin kanssa ja heilauta koko settiä kerran aivan kuin
 8. Odota 15-20 sekuntia ja aloita Aeropressin painaminen. Painamisen tulisi kestää noin 30s ja sen tulisi onnistua ilman, että Aeropressin painamiseen tarvitsee käyttää kehonpainoaan eli pelkän käsivarren tulisi riittää.
 9. Vedä Aeropressiä ylöspäin hieman, jotta se ei tiputa kahvia pöydälle ja siirrä se sivuun.
 10. Nauti valmiista kahvista!

Alla on sama prosessi kuvattuna videolla (valmistettu erilaisella paahtoasteella, joten uuttoaika ja jauhatus ovat erilaisia).

Usein kysyttyjä kysymyksiä Aeropress-kahviin liittyen

Pitääkö Aeropress-kahvia sekoittaa lusikalla?

Sinun ei tarvitse sekoittaa kahvia lusikalla tai lastalla, jos kaadoit vedet Aeropressiin tasaisesti siten, että kaikki kahviporot kastuivat. Jos näin ei käynyt, voit tottakai sekoittaa juomaa.

Miten tehdään kahvia vaaleammalla paahtoasteella?

Yllä kuvattu prosessi toimii hyvin myös vaaleammalla paahtoasteella, mutta tällöin kannattaa jauhaa kahvia hienommaksi (ei kuitenkaan espresso-tasoiseksi) ja tuplata uuttoaika 2 minuuttiin. Vaaleammalla paahtoasteella voit todennäköisesti myös käyttää kiehuvaa vettä.

Aeropress-kahvi maistuu katkeralta, mikä avuksi?

Jos Aeropress-kahvisi maistuu katkeralta, olet todennäköisesti käyttänyt liian hienoa jauhatusta tai liian pitkää uuttoaikaa ja siten yliuuttanut kahvin.

Kahvi maistuu happamalta, mikä meni vikaan?

Kahvin maistuessa happamalta, kahvi on todennäköisesti aliuuttunut. Voit yrittää korjata asiaa seuraavalla yrityksellä jauhamalla kahvin karkeammaksi ja/tai käyttämällä kuumempaa vettä.