Sage Barista Express arvostelu

Julkaistu 2 August 2021
This post thumbnail

Sage Barista Express on erinomainen vaihtoehto henkilölle, joka haluaa tehdä laadukasta espressoa kotonaan ilman baristan osaamista. Kyseessä on helppokäyttöinen laite, joka kuitenkin tarjoaa käyttäjälleen riittävän mahdollisuuden asetusten säätämiseen.

Sage Barista Expressin tärkeimmät ominaisuudet

PlussatMiinukset
Näyttää erinomaiseltaEi se halvin vaihtoehto
Rakennettu hyvinVaatii jonkun verran opettelua
SäätömahdollisuudetEi voi jauhaa papuja ulkopuoliseen astiaan
Helppo käyttöönotto

Sinulle tuskin tulee yllätyksenä, että laitteessa on runsaasti valitsimia ja painikkeita, joilla voit kokeilla, koska sen laatikossa on TV:n seikkailunhaluisen kokin nimi (Heston Blumenthal, tunnettu omaperäisistä jälkiruoista). Tämä on yksi niistä tuotteista, joita on vaikea pukea sanoiksi, joten keskitymme tässä tärkeimpiin ominaisuuksiin ja mainitsemme mahdollisimman paljon muita ominaisuuksia myöhemmin sivulla!

Ensiksi nopeus. Kun jotkin bean to cup -koneet jauhavat papuja kolme tai neljä minuuttia ja pitävät niin paljon ääntä, että kuolleetkin heräävät, Barista Express -espressokoneen mylly on huomattavan nopea, sillä se tekee työnsä alle kuudessakymmenessä sekunnissa. Vaikka parin minuutin säästö ei kuulosta paljolta, se on erona sen välillä, että voit jäädä odottamaan tai mennä tekemään jotain muuta. Tai toisin sanottuna sinulla ei ole aikaa purkaa astianpesukonetta!

Emme aio väittää, että ymmärtäisimme tämän asian takana olevaa tiedettä, mutta Hestonin valikoimassa viitataan usein valmistuksen paineeseen. Tiedämme vain, että pavut haudutetaan matalapaineella, minkä jälkeen ne käyvät läpi korkeapainevaiheen kahvin valmistamiseksi, ja ulos tulee haudutettu juoma.

Tämän koneen kanssa ei myöskään tarvitse mitata papuja tai arvuutella, sillä automaattinen annosteluominaisuus tarkoittaa, että se tehdään puolestasi sisäänrakennetusta papuvarastosta suoraan integroituun kahvimyllyyn uuttamista varten ilman, että sinun tarvitsee puuttua asiaan. Voit tietysti muuttaa sitä, mutta sinun ei tarvitse tehdä mitään, kun olet kerran asettanut asiat makusi mukaan. Tavallaan tämä kone on puoliautomaattinen, mutta se, missä se on tällä asteikolla, riippuu pitkälti sinusta ja siitä, mitä päätät määrittää itse.

Hestonin koneen höyrystinvarsi on varsin jännä, kun sen saa hallintaan. Sen sanotaan tuottavan korkeaa painetta, jolla saadaan aikaan haluttu vaahdotusvaikutus, eikä se ole liioitteltua.

Lopuksi, melko tylsä huomautus verrattuna muuhun, mutta laitteessa on ylimääräinen kuumavesisuutin, jonka avulla voit lämmittää kupit tai mukit ja täydentää juomia pidempiä juomia varten tarpeen mukaan.

Asennus ja käyttöönotto

Barista Expressin käyttöönotto on erittäin helppoa. Sinun tarvitsee vain asentaa vedensuodatin suureen 2 litran säiliöön, täyttää se vedellä ja asettaa se koneen takaosaan. Tässä koneessa ei ole veden kovuusasetusta, joten mitään muuta ei tarvitse tehdä.

Seuraavaksi sinun on asennettava kahvimyllyn päälle kahvimyllyn suppilo, joka on tarpeeksi suuri tavalliselle 250 g:n pussilliselle papuja. Sen jälkeen on asennettava oikea suodatin koneen kahvaan. Jauhettua kahvia varten on olemassa yhden ja kahden kupin suodattimia; molemmat ovat yksiseinäisiä suodattimia, jotka on suunniteltu itse jauhetulle kahville.

Lisäksi saat hyvin valmistetun tamperin, joka kiinnittyy magneettisesti koneen etuosassa olevaan aukkoon, ja Razorin, luottokortin kokoisen metallipalan, jota käytetään suodattimessa olevan kahvin tasoittamiseen.

Espresson valmistus

Espresson valmistamisen aloittaminen on helppoa. Sinun tarvitsee vain päättää haluatko yhden vai kaksi kuppia kahvia ja työntää sitten kahva koneeseen, jolloin Barista Express jauhaa sinulle sopivan määrän kahvia. Koska paputyypillä voi olla merkitystä, voit säätää manuaalisesti sekä jauhettavan kahvin määrää että jauhatuskokoa sivussa olevan 18-portaisen säätöpyörän avulla.

Jauhatuskokoa on hyvä säätää, sillä se vaikuttaa merkittävästi makuun: hienojakoinen jauhatus hidastaa uuttumista ja voi tehdä kahvista liian kitkerää; karkea jauhatus voi tehdä kahvista vetistä. Koneen asetus 11 oli sopiva tavallisille testipavuillemme.

Sillä välin kun valitset jauhatuksen, voit lämmittää kupit kupinlämmittimellä tai nopeammin lämmittää ne sivussa olevalla kytkimellä, jolloin voit annostella kuumaa vettä erillisestä hanasta. Kun kaikki on paikoillaan ja kahvisi on tasoiteltu, työnnä kahva koneeseen, ja voit painaa painiketta annostellaksesi espresson yhden tai kaksi annosta (tai kaksi yksittäistä annosta, jos haluat).

Voi olla, että oletusasetukset eivät ole aivan oikeat eivätkä annostele oikeaa määrää kahvia (noin 30 ml yksittäiselle ja 60 ml kaksinkertaiselle annokselle). Tämä johtuu monista tekijöistä, kuten jauhatuksesta, pavuista ja tampista. Voit kuitenkin kompensoida tämän painamalla ohjelmapainiketta ja asettamalla omat oletusarvot yhden ja kahden kupin kaadolle.

Vielä parempi on täysin manuaalinen vaihtoehto, jossa pidät yhden tai kahden kupin painiketta alhaalla aloittaaksesi esitäytön (noin seitsemän sekuntia pitäisi olla oikea aika) ja annat sitten koneen kaataa vapaasti ja painat painiketta uudelleen kaadon lopettamiseksi (20-30 sekuntia on oikea aika espressolle). Tämä vaihtoehto antaa sinulle täydellisen hallinnan jokaisesta annoksesta ja mahdollistaa pidempien juomien, kuten cafe creman, valmistamisen.

Vaikka Barista Express vaatii hieman kokeilua, jotta kaikki saadaan kuntoon, on sanottava, että tulokset ovat sen arvoisia, sillä palkinnoksi saat runsaan ja tumman espresson ja paksun creman. Myös maku oli erinomainen, ja papujemme täyteläinen rikkaus tuli esiin. Ainoa pieni valituksemme oli se, että kahvi oli hieman lämmintä 71˚C:ssa (lähempänä 65˚C:ta olisi sopiva), eikä lämpötilan säätöä ole.

Maidon vaahdottaminen

Jos haluat aloittaa maitojuomien valmistuksen, voit käyttää mukana toimitettua maitokannua ja höyrystintä. Sinun tarvitsee vain työntää höyrystinvarsi maitoon ja kääntää sitten sivussa oleva säädin höyryasentoon. Koska Barista Express on yhden kattilan kone, sen on ensin nostettava kattilan lämpötilaa höyryn tuottamiseksi. Tämä kestää hetken, ennen kuin kone lämpenee, ja sitten kestää hetki, ennen kuin höyry todella muodostuu ja alkaa pyöritellä ja vaahdottaa maitoa. Höyryn virtausta ei voi säätää hanan kautta, joten sinun on käytettävä koneen antamaa tehoa.

Onneksi näistä rajoituksista huolimatta saimme pehmeän, rakenteeltaan pehmeän maidon valmiiksi lattea varten. Kun kytket höyrytilan pois päältä, Barista Express tuulettaa itsensä automaattisesti, kun se jäähtyy espresson lämpötilaan. Olimme tyytyväisiä latte-juomamme kokonaislaatuun sekä ulkonäöltään että maultaan.

Papujen jauhaminen

Vaikka Barista Express voidaan asettaa tuottamaan karkea jauhatus, joka sopisi french press- tai suodatinkoneeseen, myllyä voi käyttää vain painamalla ryhmäpäätä sisään. Olisi kiva jos koneessa olisi erillinen painike, jolla voisi jauhaa mihin tahansa säiliöön, jotta myllyä voisi käyttää myös eri kahvinkeittimille. Tämä ei ole iso asia, mutta se kannattaa pitää mielessä, jos käytät myös suodatinkonetta.

Yhteenveto

Koska Sage Barista Expressin on tehty yhdessä Heston Blumenthalin kanssa, odotusarvot olivat muista saman luokan kahvikoneista poikkeavat. Ja löytyihän niitä jotain hestonmaisuuksia. Painemittari on edessä ja keskellä (päivitetyssä Barista Pro -mallissa se on korvattu digitaalisella näytöllä), ja lisäksi on enemmän säätimiä kuin voit ikinä kuvitellakaan, joilla voit säätää kuppiisi päätyvää kahvia. Vaikka olisi mahdollista antaa asiakkaalle liikaa valinnanvaraa ja antaa jopa pilata kahvikokemus, tämä on kone, jonka avulla voit pitää hauskaa ilman, että tarvitset kemian tutkintoa saadaksesi lopputulokseksi erinomaista kahvia.

Lähteet ja hyödyllisiä linkkejä