Vaikuttaako kahvi verenpaineeseen?

Published on 8 February 2022

Jos olet kahvinjuoja, olet varmaankin kokenut kahvista saatavan "kahvibuustin", joka usein iskee muutaman ensimmäisen hörpyn jälkeen. Joillekin tuo tunne on epämukava ja monille se tuntuu siltä kuin kehon sisäinen nopeus kasvaisi eli kahvi nostaisi verenpainetta.

Mutta onko kahvilla oikeasti vaikutusta verenpaineeseen? Lyhyt vastaus on "kyllä", mutta oikeasti vastausta pitää tutkia lyhyen sekä pitkän aikavälin kannalta.

Vaikuttaako kahvi verenpaineeseen heti?

Kahvi voi aiheuttaa lyhyellä aikavälillä nopean ja dramaattisen muutoksen verenpaineeseen. Tämä pätee myös niihin henkilöihin, keillä ei ole ongelmia korkean verenpaineen kanssa. Tarkkaa syytä verenpaineen nousemiselle ei ole löydetty, sillä vaikutus vaihtelee henkilöstä toiseen.

Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että verenpaineen nousu johtuisi siitä, että kahvi tavallaan supistaisi verisuonia pakottaen sen liikkumaan nopeammin. Toiset taas ovat sitä mieltä, että kahvista löytyvä kofeiini vapauttaisi elimistöön enemmän adrenaliinia, joka nostaa verenpainetta.

Joidenkin tutkimusten mukaan pari kupillista kahvia voi nostaa verenpainetta muutamaksi tunniksi, mutta verenpaineen nousu ei yleensä ole merkittävä.

Onko kahvilla vaikutusta pitkäaikaiseen verenpaineeseen?

Kahvilla ei ole todettu olevan pitkällä aikavälillä vaikutusta verenpaineen nousuun. Tämä pätee myös henkilöihin, joilla on kohonnut riski esimerkiksi sydänperäisiin tauteihin.

Terveillä ihmisillä 3-5 kahvikupin nauttimisella on jopa todettu olevan positiivinen vaikutus terveyteen. Lainaus lähteestä:

"In healthy people, in comparison to not consuming coffee, habitual consumption of 3-5 cups of coffee per day is associated with a 15% reduction in the risk of CVD, and higher consumption has not been linked to elevated CVD risk. Moreover, in comparison to no coffee intake, usual consumption of 1-5 cups/day is associated with a lower risk of death."

Vaikka tutkimusdata näyttääkin hyvältä, on hyvä pitää mielessä, että asiaa ei ole vielä tutkittu merkittävästi ja on mahdollista, että ajan kanssa tutkimustulokset muuttuvat. Tällä hetkellä suurella osalla ihmisistä ei kuitenkaan ole syytä välttää kahvia verenpaineen takia.

Kannattaako kahvia välttää, jos on korkea verenpaine?

Kuten aina terveyteen vaikuttavissa asioissa, kannattaa myös tässä tapauksessa kääntyä lääkärin puoleen ja keskustella hänen kanssaan voiko kahvilla olla negatiivinen vaikutus verenpaineeseen sinun tapauksessa. Yleensä kahvia saa juoda useita kupillisia päivässä ilman, että se vaikuttaisi merkittävästi verenpaineeseen pitkällä aikavälillä.

Voit myös kokeilla esimerkiksi puolittaa nauttimasi kofeiinin määrän ja katsoa vaikuttaako se olotilaasi positiivisesti. Jos haluat tukea olotila-arviotasi numeroilla, voit kokeilla esimerkiksi verenpaineesi mittausta ennen kahvin nauttimista sekä 30-120 minuuttia sen jälkeen. Jos näet 5-10 pykälän nousun verenpaineessa, on mahdollista, että kahvi nostaa verenpainetta sinun tapauksessasi.

Yhteenveto

Kahvilla ei ole tutkitusti vaikutusta pitkän aikavälin verenpaineeseen, mutta lyhyellä aikavälillä kahvin nauttiminen voi nostaa verenpainetta ja aiheuttaa tykytyksen tunteita.